2022.07.25. 15:19:36 7201 248

Kalapmánia. Újra divatban?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kalap nem csak egy ruhadarab. Nagyon sok szerepet töltött be a történelem során és az egyéni személyiségek életében is. Már az ókorban is szokás volt lefedni a fejet, de például a görögök jellemzően fedetlen fővel jártak. Ők inkább utazások, vadászat és háború alatt a széles karimájú petaszoszt viselték, és amikor nem a fejüket fedték vele, akkor a hátukon csüngött egy hosszú zsinóron. A rómaiaknál a sapka a szabadság jelképe lett, a felszabadított rabszolgák kaptak ilyet. Nero halála után terjedt el a kalap viselésének szokása leginkább. A X. században a Német-római Birodalomban, de Franciaországban csak a XIV. század vége felé jött divatba a kalap.

Védelmező szalmakalapban a vízparton - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Védelmező szalmakalapban a vízparton

Szóval, a kalap nem csak egy ruhadarab, hanem gyakran valaminek a szimbóluma, jelképe, vagy társadalmi hovatartozást jelentő viselet volt. Egy időben, még a második világháború előtt szinte nem is mentek ki az utcára a hölgyek és az urak eme fejfedő nélkül. Az előkelőség és elegancia sugárzott az emberekről akkoriban, ami abban is megmutatkozott, hogy aki kalapot viselt, az bizony nem mászkálhatott lehajtott fejjel és lesütött szemmel, hiszen akkor az nem maradt meg a fején. Így egyenes háttal és emelt fővel, nyílt tekintettel nézett a másik szemébe az, akin kalap volt. Egyfajta tiszteletadás is fűződött hozzá, hiszen a férfiak egymás és a hölgyek előtt is megemelték a kalapjukat a tisztelet és köszöntés jeleként. Ebből is marad meg a mondás, hogy "emelem előtted a kalapom!" Ha valakiről tisztelettel beszélnek, ezt gyakran mondják ma is, mert kiérdemelte valamivel, bár a kalapemelés mozdulata a valóságban ehhez már csak jelképesen dukál. Valami történhetett azonban a mai társadalomban, mert egyre inkább csempésszük vissza az életünkbe és a gardróbunkba, szinte észrevétlenül, ezt az ominózus divateszközt.

Nem csak a nyári, könnyed fejfedők és szalmakalapok lettek most előnyben részesítve, bár kétségtelenül jelentős a szerepük most, a nagyon erős hőségben és égető napsütésban, mint elsődleges védelem ezek ellen. Bármilyen más évszakban is szívesebben hordunk már kalapot, sőt, a fiatalok határozottan kedvelik és színesítik az öltözéküket ezekkel, mindenféle méretben és színben pompázva.

A nyári szalmakalapokat leginkább lenge, nagyszoknyás és természetes anyagokból készült ruhákhoz hordják a nők. Nagyon elegáns és szemet gyönyörködtető viselet ilyenkor a kislányokon is. Bájosak és szépek, a csinos kis nyári ruhácskáikkal helyes kalappal a fürtös hajukon. Ráadásul egy-egy ilyen kalappal a kreativitásunkat is bőven megcsillogtathatjuk, hiszen a díszítésük külön élvezet lehet a viselője számára. Végtelen tárháza van a szalmakalap díszítő ötleteknek a színes, mintás szalagoktól a különböző szalmavirágokon át a gyöngyökig és flitterekig.

Nagyon nem lehet tévedni, ha eleresztjük a fantáziánkat, az egyszerű és ízléses díszektől a már egész komoly kalapkompozíciókig. A nyári esték elegáns kiegészítője is lehet egy-egy csinos darab, ami a koktélruhához vagy a kisestélyihez illik. Nem feltétlenül kell ilyenkor teljes kalapot viselnünk, de egy úgynevezett fejdísszel, azaz ismertebb nevén Head Couture-el biztosan magunkra vonjuk a körülöttünk lévő emberek pillantását. Viseljük a kalapot bátran, különösen nyáron, nappal és este, egyedivé és izgalmassá téve ezzel is a megjelenésünket. Teremtsünk divatot!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!