Karalábé - A kalóriaszegény vitaminbomba
A tél végéhez közeledve a szervezetünk vitaminháztartása jelentősen csökken és sokan vagyunk, akik a téli hónapok alatt plusz kilókat is felszedtünk. Tudtad, hogy ez a káposztafélék családjába tartozó növény tökéletes vitaminpótló és kiváló zsírégető is egyben?
Lényegében a karalábét vadkáposztából és vad fehérrépából tenyésztették ki. Szerencsére nem kell márciusig várnunk, hogy beszerezzük ezt a tavaszi zöldséget, hiszen szinte egész évben több változatban is fellelhetjük a piacon. Lehet fehér vagy lilás, de vörös levelű gumó is. Azt mondják az ízük a színkülönbségek ellenére megegyezik, azonban sokan inkább a frissebb hatású fehér-halványzöld karalábét használják fel szívesebben. Érdemes figyelnünk a vásárlásnál a karalábé ép felszínére, mert sajnos ezek a csoda növények a sérülés hatására igen gyorsan fásak lesznek, és ettől a „keménységtől” nyers fogyasztásra teljesen alkalmatlanná válnak.
Miért nagyszerű vitaminbomba?
Olyan sokat olvashatunk a káposztafélék magas vitamintartalmáról, de kevesen tudjuk, hogy a karalábé is bővelkedik ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban. Sőt! Omega-3 zsírsavért sem kell halat fogyasztanod -főleg-, ha nem szereted a halat. Ugyanis a karalábéban az omega-3 és az omega-6 zsírsav is megtalálható. Továbbá jó tudnod, hogy gazdag káliumban, szelénben, nátriumban, mangánban, kalciumban, foszforban, rézben, vasban C-, E-, B1- és B6- vitaminokban. Nagyon érdekes azonban, hogy D- és B12 vitamin tartalommal egyáltalán nem rendelkezik.
Miért szeretik a diétázók?
Ennek a kalóriaszegény vitaminbombának 92%-os a víztartalma és minimális a zsír, illetve a fehérje tartalma. 10 dkg karalábéban 24 kcal és 102 kJ van. A kevés energiatartalom mellett kifejezetten magas rosttartalma van, ami nagyban serkenti az emésztést, megszabadít a felgyülemlett salakanyagoktól és megtisztítja a bélrendszert. A karalábédiéta okkal ennyire népszerű a fogyni vágyók körében. Fogyaszthatod nyersen vagy főzve, minden szempontból jót teszel vele az egészségednek. Naponta bátran egyél meg belőle 10-15 dekagrammot.
Ha felpuffadnál, köménnyel segíthetsz a problémán.
Hogyan hat az egészségünkre?
A karalábéban a különböző vitaminokon és ásványi anyagokon kívül megtalálható az izotiocianát, amely az ösztrogén termelésben lehet a segítségünkre. A bélműködésünk javítása mellett a karalábénak antibakteriális hatása is van, ezért a fogyasztása segíthet megelőzni a légúti betegségeket. Rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a szív- és érrendszer valamint a csontok egészségének megőrzéséhez.
Tipp: Ne csak a gumóját használd fel. Ugyanis a karalábé levelei is tele vannak vitaminokkal, így kedvedre fogyaszthatod, például salátában vagy pestóként, és nem kell kidobnod a szemetesbe.
Forrás: hazipatika.com; egeszsegkalauz.hu