Kávékapszula másodélet: mini fűszerkert a reggeli eszpresszó után
A kapszulás kávé praktikus, de a kiürült kapszulák óriási szemétterhelést jelentenek. Mielőtt a szelektívbe dobnád, adj nekik még egy „koffein utáni” karriert: alig félóra munkával illatos, ablakpárkány méretű fűszerkertet nevelhetsz belőlük.

Előkészítés: kapszulatakarítás 5 percben
Lyukasztás bővítése – A lefőzött kapszula talpán már van néhány apró lyuk; öblítés előtt bökj mellé még 3-4-et gombostűvel, hogy legyen vízelvezetés.
Kávézacc ki, héj marad – Pattintsd le a fóliát, öntsd ki a zaccot (komposztálható!), a tokot öblítsd át langyos vízzel, majd fejjel lefelé szárítsd rácson.
Mini cserép összeállítása
Amire szükséged lesz: jó vízáteresztő palántaföld, apró kavics vagy perlit, címkék.
Drénréteg – Tegyél a kapszula aljába 2-3 mm kavicsot, hogy a gyökerek ne álljanak vízben.
Földtöltés – Szórj rá palántaföldet 3 mm-rel a perem alattig.
Magvetés – A kisméretű magok (bazsalikom, kakukkfű, menta, rukkola, chili) 1-2 szemmel is beérik; takard vékony földréteggel, permetezz vizet.
Ablakpárkány inkubátor
Helyezd a kapszulákat egy lapos műanyag tálcára, fedd le átlátszó fedéllel (péksüteményes doboz tökéletes) – mini üvegház. 22-24 °C-on, napi 12 óra szórt fényben 4-7 nap alatt kicsíráznak.
Gondozás és kiültetés
Öntözés: spricnivel naponta, de csak pár fújás, hogy ne ússzon a kapszula.
Tápanyag: a palántaföld 3-4 hétre elegendő; utána ¼ ére hígított bio tápoldatot adj hetente.
Költözés: amikor a gyökér eléri a drénréteget (kb. 3 cm magas a hajtás), ültesd ki a növényt nagyobb cserépbe vagy balkonládába a kapszulahéj FÓLIA NÉLKÜL történő eltávolítása után – az alumíniumot tisztán dobd a szelektívbe.
Bónusz: dupla körforgás
A megmaradt kávézacc remek talajjavító és csigariasztó. Szárítsd ki, majd keverd a virágföldhöz 10 % arányban.
Miért éri meg?
Egy 20 kapszulás „palántafarm” 15 perc alatt elkészül, és akár 40 tő fűszernövényt ad — ami boltban mindössze két cserepes bazsalikom árából kikel. Ráadásul minden újrahasznosított kapszulával 0,8 g alumínium marad a körforgásban, ahelyett hogy hulladék lenne. Így a reggeli kávé nemcsak ébreszt, hanem zöldebbé is teszi a konyhádat.