Kedvenc májas receptek
Minden máj rendkívül egészséges. Sok benne az A-vitamin és a B-12, a vas, a folsav és a cink, ezért érdemes akár hetente is fogyasztani. Egy dologra kell figyelni, ne sózd meg! Csak amikor elkészült, hiszen a sótól megkeményedik. Sokan néha kesernyés íze miatt nem kedvelik, de ezen könnyen segíthetsz!
A kedvenc májas receptjeinket gyűjtöttük össze nektek, az egyszerűtől a nagyszerűig! Persze nem nevezhetőek diétás ételeknek, de heti egyszer azért szerepelhet az étlapon. :)
Libamájas zsíros kenyér
Hogyan kell a libamájat profin elkészíteni? Íme:
Hagymás kacsamáj vagy csirkemáj
Hozzávalók:
- vöröshagyma
- kacsazsír
- kacsamáj/csirkemáj
Elkészítés:
Mennyiségeket direkt nem írok, hiszen az szabadon variálhatod a vendégek számától függően. Egy serpenyőben megolvasztod a kacsazsírt, a karikákra vágott hagymát kissé lepirítod benne, majd hozzáadod a kacsamájat, amit szintén megpirítasz. Mi jó sok hagymával szoktuk megpirítani, így egy kicsit édeskés lesz a végeredmény. A végén sózzuk. Kenyérrel vagy héjában főtt burgonyával fogyasztjuk. Hidegen és melegen is isteni.
Bacon-be tekert csirkemáj
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- 250 dkg szeletelt bacon
Elkészítés:
A csirkemájakat egyesével bacon-be tekerjük, tűzálló tálba tesszük és lefedjük alufóliával. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük, ha kell egy kicsit pirítjuk a fólia nélkül. Ízlés szerint majoránnával fűszerezhetjük, burgonyával és uborka salátával tálaljuk. Sózni a bacon miatt nem szükséges.
Budapest szelet csirkehúsból
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemell
- 50 dkg zöldborsó (konzerv)
- 50 dkg gombakonzerv (szeletelt)
- 20 dkg csirkemáj
- 2 szelet bacon
- 1 db paradicsom
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, olaj
Elkészítés:
A csirkemellet felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd olajban hirtelen kisütjük. Kissé le is piríthatjuk. A maradék zsiradékban elkészítjük a ragut. A kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a bacont és a szeletelt gombát, majd az apróra vágott csirkemájat is. Közben egy pici vízzel felöntjük, amit közben pótolhatunk. Amikor nagyjából megpuhult a máj, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot és a borsót is. A végén sózzuk borsozzuk. A majoránna is jól illik hozzá. Tálaláskor a csirkemellre halmozzuk. Köretnek petrezselymes burgonyát vagy rizst szolgálunk fel.