Kedvencünk a leveles tészta – Körözöttes recepttel
Könnyed, ezerféle módon felhasználható. Én ráadásul nagyon kevés olyan embert ismerek, aki ne szeretné valamelyik változatát. A leveles tészta (akárhogyan is készíted, sósan vagy édesen), biztos befutó lehet vendégek kényeztetésére vagy a családi asztalnál. Nézzünk most egy olyan receptet, amiben a szintén nagy kedvenc, az örök klasszikus, a körözött „csücsül” a rétegek tetején.

Körözöttel töltött kosárka
Hozzávalók (10 darabhoz):
A kosárkákhoz:
csomag leveles tészta (270 g)
1 db tojás a kenéshez
A körözötthöz:
200 g juhtúró
250 g krémtúró
só, bors
csipet őrölt kömény
½ fej lila hagyma
mk mustár
1 - 2 gerezd fokhagyma
50 g olvasztott vaj
tk pirospaprika
A tetejére:
- csipet nagy szemű bors
Elkészítés:
A töltött kosárka elkészítéséhez a leveles tésztából egy kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggató segítségével 20 db kört szúrunk ki. A korongok felét, azaz 10 darabot kiszúrunk egy kb. 4 cm-es pogácsaszaggatóval is, itt a külső karimára lesz szükségünk. A köröket lekenjük enyhén felvert tojással, majd mindegyikre ráhelyezünk egyet a karimából. Lekenjük ezt is tojással, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 15 percre, és szép aranybarnára sütjük.
Míg sül a tészta, egy tálban összekeverjük a juhtúrót, a krémtúrót, a sót, a borsot, az őrölt köményt, a kis kockákra vágott lilahagymát, a mustárt, a zúzott fokhagymát, az olvasztott vajat és a pirospaprikát. Egy habzsákba töltjük a körözöttet, és megtöltjük vele a kihűlt kosárkákat, végül megszórjuk a tetejüket nagy szemű borssal. Jó étvágyat!
A recept forrása: streetkitchen.hu