2021.04.10. 17:39:42 8870 273

Kellemetlen szájszag? Vigyázz, betegséget jelezhet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A megfelelő szájhigiéné mellett is rendszeresen jelentkező kellemetlen szájszag nem csak megnehezíti az életet, a szociális kapcsolatokat és az önértékelést, de hátterében betegség is állhat. Érdemes hát utánajárni, hogy mi lehet a rossz szájszag hátterében. Ha annak ellenére tapasztaljuk, hogy rendszeresen és alaposan mosunk fogat, akkor bizony elképzelhető, hogy valamiféle betegséget jelez.

Kellemetlen szájszag - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kellemetlen szájszag

Szuvas fog és gyulladt fogíny

Sajnos megfelelő fogmosási szokások mellett is kialakulhat fogágyulladás, lyukas fog, ínyvérzés, ínygyulladás, és ezek a burjánzó baktériumok miatt okozhatnak kellemetlen leheletet. Ám nem csak emiatt, de azért is el kell mennünk fogorvoshoz, mert ezek a gondok ahelyett, hogy idővel maguktól is megoldódnának, épp ellenkezőleg, súlyosbodnak.

Reflux

A refluxos betegség gyakran jár gyomorégéses, vagy éppen torokfájásra emlékeztető érzettel. Ezt – és a hozzá kapcsolódó rossz szájszagot is- az okozza, hogy a nyelőcső záróizmai nem működnek megfelelően, így akkor is kinyílnak, ha nem kellene és a gyomorsav feljut a nyelőcsőbe, szájüregbe. Diéta, böjt, étkezési szokásaink drasztikus megváltozása is okozhat hasonló tüneteket.

Cukorbetegség

Nem fogyasztottál semmi cukrosat mégis édes ízt érzel a szádban, és ehhez rossz lehelet, acetonos szájszag párosul? Sajnos a cukorbetegségtől szenvedő test nem bontja jól a zsírokat, ez állhat a fenti tünetegyüttes hátterében. Ha a gyanú felmerül, azonnal fordulj orvoshoz!

Káros szokások és gyógyszerek

A dohányzás okozta kellemetlen szagokat nem kell hosszan magyarázni, hiszen egyértelmű. Ráadásul a fogaknak sem tesz jót a cigi, tehát nem kizárt, hogy megduplázzuk a szájszag okát a dohányzással. Emellett, akárcsak az alkoholfogyasztás, a nyálkahártya kiszáradásához vezet, ami pedig egyenes út a baktériumok terjedéséhez. Ha pedig a baktériumok megváltoztatják a száj pH értékét, akkor annak tapasztalható jelét, azaz szagát fogjuk érezni. Ugyanezen az elven működve sajnos gyógyszerek, elsősorban vérnyomáscsökkentő, antidepresszáns és más, antihisztamin-tartalmú gyógyszerek is okozhatják a bűzös leheletet.

Egyszerűen nem iszunk eleget

A rossz szájszagot okozhatja egyszerűen az is, hogy kevés folyadékot fogyasztunk, és így időről időre kiszárad a nyálkahártyánk, a nyelvünk. A szájüregben lévő hasznos baktériumok ennek köszönhetően túlságosan elszaporodnak, és így az egyébként természetes, kénes vegyületet eredményező lebontási folyamatok kellemetlen szájszaghoz vezetnek.

Forrás: nlc.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...