Készítsd a gyomrod az ünnepekre! – Egyél valami könnyűt!
Nemsokára itt vannak az év végi ünnepek, a karácsony, szilveszter, amik a meghittségen, ajándékozáson, féktelen táncon, mulatozáson túl az óriási evészetről, finomabbnál finomabb falatok elkészítéséről és belakmározásáról is szól. Persze, az ember mindig megfogadja, hogy idén visszafogja magát, aztán persze…
Úgyhogy az ünnepekre való felkészülés nem csak azt jelenti, hogy hangolódunk, ajándékokat vásárolunk, bújjuk a netet, régi vagy új szakácskönyveket a tuti receptekért, új ruhát veszünk magunknak, hanem kicsit a pocakunkat is megpróbáljuk kímélni. Könnyebb, egészségesebb fogásokat készítünk. Itt egy újabb recept, ha kifogytál volna az ötletekből!
Pirított karfiol salátával, quinoával
Hozzávalók:
1 kisebb fej, nagyjából 45 dkg-os karfiol
10 dkg quinoa
10 dkg madársaláta
3 dkg fenyőmag
10 dkg gomba
2 evőkanál parmezán
3 evőkanál almaecet
5 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors
A karfiolt mosd meg alaposan, szeld nagyjából 1,5 centiméteres darabokra. A sütőt közben melegítsd elő 200 ⁰C-ra, hőlégkeverésest 180 ⁰C-ra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és tedd rá a karfiolszeleteket, illetve a kisebb darabkákra szedett rózsát, locsold meg 2 evőkanál olajjal, sózd, borsozd és tedd be a sütőbe nagyjából 20 percre.
A quinoá-t mosd át alaposan, tedd egy edénybe, picit pirítsd (pattogásig), majd tegyél rá valamilyen zsiradékot (én kókuszzsírt szoktam), keverd meg, majd öntsd fel dupla mennyiségű vízzel. Főzés közben azért figyeld, néha kevergesd meg, nehogy leégjen. Mosd meg a salátát, és hagyd megszáradni. A gombát pucold meg és szeleteld fel. Egy evőkanál olajat hevíts fel, majd dobd rá a gombát, pirítsd meg, majd sózd, borsozd. A fenyőmagot is pirítsd meg. A salátát, gombát a maradék olajjal, almaecettel keverd össze, ízlés szerint sózd, borsozd. Közben a megsült karfiolból, megfőtt quinoából, salátából tegyél tányérokra, és parmezánnal, pirított fenyőmaggal szórd meg!
Hogy készíthetsz egészségesebb ünnepi fogásokat? Erről itt olvashatsz!
Forrás: brigitte.de