Kihagyhatatlan téli finomság: a bakonyi betyárleves
A bakonyi betyárlevesről mindig egy kellemes téli túra és az utána következő, jól eső fáradtság érzet jut az eszembe. Először Győrben fogyasztottam, azóta nagy rajongója vagyok! A tartalmas levest ebédre, vagy vacsorára is elkészítheted, egy finom, ropogós kenyérszelettel bőséges fogás. Próbáld ki, amíg hűvösebb az idő!
Recept: Bakonyi betyárleves
Hozzávalók 4-6 főre:
- 50 dkg sertéscomb
- 15 dkg erdélyi szalonna
- 3-4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 50 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1 pohár tejföl (175 g)
- 2 ek liszt
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 cs kapor
- 1 cs petrezselyem zöld
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- só, bors, ételízesítő ízlés szerint
- 3 ek olaj
Elkészítés:
A hagymát apró kockára vágjuk. A megtisztított húst is felkockázzuk. A sárga és fehérrépát a gombával együtt megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. Az olajon az apró kockára vágott szalonnát megpirítjuk, majd a hagymát is hozzáadjuk és megdinszteljük. Ezután következik a sertéshús, majd fehéredésig pirítjuk.
A kockára vágott paprikát és paradicsomot is hozzákeverjük. Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel, majd meghintjük a pirospaprikával. Vízzel felöntjük. Amikor a hús félpuhára főtt, kb. 30 perc után beledobjuk a leveszöldséget is. Az utolsó 10 percben a szeletekre vágott gombát is a leveshez adjuk. Amikor minden megpuhult (kb. összesen 1 óra), a liszttel kikevert tejföllel behabarjuk és kb. még 5-10 percig összeforraljuk.
A végén adjuk hozzá az apróra vágott zöldfűszereket: a kaprot és a petrezselyemzöldet, így az ízek nem fognak a főzés során elillanni! Aki szereti egy csepp tejföllel a tetején tálalhatja, és a friss kenyér nagyon passzol hozzá.
Forrás: sylvia-gasztro-angyal.blogspot.hu/
A leves után ízletes és szintén tartalmas desszert lehet a fánk!
Különleges fánk receptjeinkért kattints ide!