2015.08.05. 15:30:21 33767 245

Klasszikus savanyúságok tartósítószer nélkül
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Most, hogy alacsonyabb áron vásárolhatjuk meg a zöldségféléket, illetve a kertekben is beérett a szorgos munka gyümölcse, jöhet a savanyítás, hogy télen is finom zöldségfélék kerülhessenek az asztalra.

Savanyúságok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Savanyúságok

A tartósítószer nélküli befőzéshez, illetve savanyúságok eltevéséhez nagyon fontos, hogy tökéletes zöldségeket használjunk fel, ezeket alaposan mossuk meg, az üvegeket pedig főzzük ki, hagyjuk egy rácson megszáradni, és csak sérülésmentes kupakot használjunk. A többit a só és az ecet valamint a dunsztolás elintézi, nincs szükség tartósítószerre.

Talán a legelterjedtebb vegyes savanyúságunk a csalamádé, de ezzel a lével bármilyen zöldséget eltehetsz a cukkinitől az uborkán keresztül egészen a karfiolig. Hagyma és zöld paradicsom is készíthető vele. Télen nagyszerű választás lesz húsok mellé.

Egy lé, számtalan variáció!

Hozzávalók:

  • 1 l víz
  • 1 tk szemes fekete bors
  • 1 tk mustármag
  • 1/2 tk koriandermag
  • 1 tk köménymag
  • 1 db babérlevél
  • 3 dkg só
  • 15 dkg cukor
  • 1,3 dl 20%-os vagy 2,6 dl 10 %-os ecet
  • Üvegenként egy 10 cm-es kaporszár(elhagyható)

A hozzávalókat összeforraljuk, majd kihűtjük, de a kaprot nem tesszük bele. Az előzőleg kifőzött üvegek aljában elhelyezzük a kaprot, majd a legyalult zöldségekkel megtöltjük az üvegünket, jól megtömjük, de a tetején hagyunk helyet, nehogy a tetőhöz érjen a zöldség, mivel úgy könnyebben felforr.

Felöntjük a savanyúságlével és a fűszerekből is dobunk az üvegekbe. Hagyjuk, hadd szívják meg magukat a zöldségek a lével, majd ha szükséges, akkor még utána öntünk. Kb. fél órát pihentetjük így. A fedő alá helyezzünk el egy réteg celofánt is, hogy az ecettől megkíméljük a kupakot.

Ezután dunsztoljuk. Ha van egy jó nagy lábosunk, béleljük ki az alját konyharuhával és helyezzük el benne az üvegeket. (Ne érjenek egymáshoz!) Az üvegek háromnegyedéig töltsük meg vízzel az edényt, majd közepes lángon a forrás kezdetétől számított 15-20 percig forraljuk. Ebben a vízben hagyjuk kihűlni, majd hűvös, sötét helyen tároljuk. Minimum 5 hétig érleljük, de télre már egészen biztos, hogy finom lesz.

A savanyúságlé közepesen ecetes, ha savanyúbban kedvelitek, toldjátok meg még egy kevéssel. Ez a mennyiség pár üveg savanyúsághoz elég, ha többet szeretnél, arányosan növeld a fűszerek mennyiségét is.

Tipp: ha megmarad a lé, tedd a hűtőbe, forrald fel és használd fel később.

Recept: mezeskalacskonyha.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Rizottó, a húsvét sztárja – Hogy tessék?

Az egyszerűbb néha tényleg nagyszerűbb! Minden évben vért izzadva próbáljuk lenyűgözni a családot egy ellenállhatatlan menüsorral az éppen aktuális ünnepen, hosszú munkaórákat áldozunk fel a legtökéletesebb fogás oltárán. Pedig van, hogy egy hétköznapi finomság lesz a tuti befutó. Mondjuk, a rizottó!

Egy falatnyi tavasz – illatos, szaftos, üdítően könnyed desszert

A répatorta sokak számára a húsvét egyik kihagyhatatlan süteménye, de ez a változat egészen új élményt ad azoknak is, akik eddig csak a klasszikus verziót ismerték. Szaftos, illatos, enyhén fűszeres, mégsem nehéz – és pont annyira édes, hogy bűntudat nélkül is élvezhető legyen.

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.