2022.09.22. 17:25:00 6230 267

Koffeinfüggőség? 4 tippünk is van a detoxhoz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor a kávéfogyasztás túllő azon a mértéken, ami a reggeli ébredést segíti, majd egy közös élmény alapja, akkor bizony könnyű átlendülni a ló túlsó oldalára, és a gőzölgő csészék koffeinadagja egészségtelen szintet érhet.

Kávé helyett - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kávé helyett

A napindító kávé és tea természetesen hozzájárulhat az éberségünkhöz, és egy meghatározott mennyiségben még egészségügyi előnyökkel is járhat a koffeinfogyasztás, de túlzásba esve többek között emésztési nehézségeket, szapora szívverést és fejfájást okozhat, valamint megnövelheti a dopamin hormon termelés szintjét. Ez pedig függőséget idézhet elő. Még az esetben is, amikor koffein okozta mellékhatások nem lépnek fel, számolnunk kell a kellemetlen elvonási tünetek lehetőségével!

Kövesd nyomon koffeinfogyasztásodat!

Annak felméréséhez, hogy vajon a napi ajánlott mennyiség - ami 130-300 mg - felett vagy alatt fogyasztasz-e átlagosan koffein tartalmú ételt és italt, nem árt naplózni bő egy héten át, hogy mit és abból mennyit eszel és iszol. Ha kiderül, hogy túlfogyasztod a koffeint, azaz napi 600 mg felett viszel be egy-egy nap belőle, a tettek mezejére kell lépned!

Így csökkentsd egészséges szintre a koffeinfogyasztást!

Fogd vissza a rejtett koffeinbevitel mértékét!

Ugyanúgy, ahogy a cukor, a koffein is kerülhet be úgy a szervezetünkbe, hogy annak nem is vagyunk tudatában, mivel körülbelül 60 növényi koffeinforrást (guarana tartalmú italok, kólanövény, energia- és sportitalok, kakaóbab) is azonosított már a tudomány. Ha ezeket sikerül kiiktatnunk a napi menüből vagy legalább visszafognunk a fogyasztását, akkor egy-egy nap nem kell majd a csésze kávék számával zsonglőrködnünk.

Cseréld a kávét másfajta “élénkítőre”!

Köztudott, hogy a zöld, meg még a fekete tea is kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, így jobb alternatíva éberségünk megőrzésére. Annak viszont ez a tény nem jelent örömhírt, aki leginkább az ital íze miatt fogyasztja előszeretettel a kávét.

Csökkentsd a csésze méretét!

Hogy ne kelljen lemondani kedvenc forró italunkról, jó megoldás lehet, ha nem egyből az adagok számát kezdjük el csökkenteni, hanem először az adagok mennyiségét kurtítjuk meg. A hatalmas bögrék maradjanak csak üresen a polcon, szorítkozz a kis csészékre!

Szüntesd meg a kávé iránti sóvárgást!

Ez milyen egyszerűnek hangzik, bár biztosan nem az - gondolhatjuk ironikusan. Azonban meg fogsz lepődni, mert állítólag sokaknál segített már, ha néhány mély lélegzetvételt követően 5 perces csendben eltöltött szünetre vonulnak félre.

Forrás: www.womansera.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

ASMR-tapasztalás – Tudomány a boldogság és ellazulás mögött

Kisgyerekként imádtam, amikor édesanyám fésülte a hajam, miközben kedvesen, suttogva beszélt hozzám. Később, immár egyetemi kollégistaként lenyűgözött, midőn sor került a délutáni közös olvasásokra, és fél-meditatív állapotba merülten hallgathattam a könyvlapozgatások idegsimogató hangjait. Akkor még nem tudtam, hogy erre a jelenségre pár év múlva egy művészeti ágazat fog épülni, melynek képviselőit ASMRtistsnek, azaz ASMRtistáknak fognak nevezni.

Torz empátiakészség a szelfimánia korában?

A digitális térbe rendezkedő alteregók, a minimum kettős életet (egy realisztikus és egy digitális) élő emberek világában úgy fest, összekuszálódtak az érzelmek. Időnként végigkövetjük a könyvbeli szereplők karaktereinek esetlenkedéseit, együtt nevetünk és sírunk megpróbáltatásaik közepette, megfosztjuk magunkat néhány körömvégtől, míg végigkövetjük sikereiket a „végül minden történet a jó győzelmével koszorúztatik” önnyugtatásával.

Rosszul alszol? Ezeket pakold ki a hálóból!

A jó és mély alvás a kellemes közérzet és az egészségünk egyik titka is. Nem is gondolnánk mennyi minden függ ettől. Ilyenkor pihan az idegrendszerünk, az agyunk és regenerálódik a teljes szervezetünk. Nagyon sokan nem foglalkoznak azzal, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak a helyes pihenéshez. Mi most felsoroljuk mi az, amit nem érdemes a hálószobádban tartanod ahhoz, hogy kipihenten és frissen ébred.