2024.08.28. 12:40:09 5211 191

Konfliktusok más fénytörésben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szinte napi rendszerességgel szembe találjuk magunkat eltérő véleményekkel, különféle szükségletekkel, életszemléletekkel, kommunikációs stílusokkal és igényekkel. Mindezek pedig a különbözőségeink mellett a fejlődési lehetőségeinkre is rámutatnak. Nincs egy konfliktusoktól tökéletesen megtisztult emberi élet sem…

Vita - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vita

Az emberi interakciók során a konfliktus elkerülhetetlen, azonban nem feltétlenül kell együtt járnia haraggal, nehezteléssel, a másik hibáztatásával, a bántottság érzésével - fogalmaz az Academic Briefing egyik szerzője, Robert Cipriano; hozzáfűzve azt is, hogy a konfliktus egy teljesen más, a megszokottól merőben eltérő fénytörésbe is helyezhető. Arra ösztönöz bennünket, hogy a konfliktus pozitív aspektusait is vegyük szemügyre, melyek között kiemelkedik: a problémamegoldó képességünk javítása, a felmerült kérdések behatóbb megismerése és tisztázása, jobb döntések meghozatala.

A szerző szerint egy konfliktusmentességre berendezkedett élet olyannyira homogén lenne, hogy a legcsekélyebb esély sem nyílna az egyéni és közösségi innovációkra, sem pedig a produktivitásra. Az eltérő nézetek atmoszférája sokakra ösztönzőleg hat, serkentve a szenvedélyes gondolatkifejezést, véleménymegosztást, a pozitív diskurzust, a mások nézetének tiszteletben tartását, az analitikus gondolkodás fejlesztését. Ehhez természetesen szükség van egy egészséges vitakultúrára, egy bizalmi légkörre, és annak a felismerésére, hogy a problémák rendeltetése nem az, hogy maguktól elmúljanak.

Rámutat arra a gondolatra (Higgerson, 1996), hogy amennyiben adott a kollégák/beszélgetőtársak közötti kölcsönös bizalom és tisztelet, nagy esély nyílik a konstruktív és nyílt megvitatásra. Viszont annak az esélye, hogy az egyének a véleménykülönbségeket egyfajta személyes támadásként ítéljék és éljék meg csökkenni fog. A résztvevők közös erővel törekednek arra, hogy behatóan megértsenek egy szóban forgó nézeteltérést, mindeközben pedig megfelelő kommunikációt alkalmaznak. Amennyiben nem kerül sor a probléma kezelésére, úgy nem „idővel elsimulásról” lesz szó, hanem fokozódó feszültségről és egyéb nézeteltérések potenciális képbe lépéséről.

Dr. Neal Mayerson pszichológus azt javasolja, hogy egy érzelmileg megterhelő, stresszes időszakban a „vita” megkezdése előtt mindenképpen tartsunk szünetet, készüljünk fel megfelelően a beszélgetésre, gondoljuk át a mondanivalóinkat, érveinket.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...