Könnyű, mégis tartalmas saláták a meleg napokra
Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én 30 fokban nem igazán kívánom a nehéz ételeket, sőt, néha még enni sincs kedvem, inkább csak innék. (Este tízre persze rettenetesen megéhezem.) Enni viszont kell, hiszen ebben a nagy melegben is szükségünk van energiára, sőt!
A szervezetünket igencsak megterheli a hőség, így a legkevesebb, amit tehetünk, hogy ellátjuk megfelelő mennyiségű tápanyaggal. Ilyenkor jó választás a saláta, hiszen hideg, könnyű és gyorsan elkészíthető. Persze nem árt, ha egy kicsit tartalmasabbá tesszük, hogy tényleg megfeleljen egy-egy étkezésnek.
Cézár saláta házilag
Ennél egyszerűbb hideg és tartalmas saláta talán nincs is. Ha nem szeretnéd túl zsírosan, akkor készítsd fele-fele arányban natúr joghurtból és majonézből a dresszinget (vagy még kevesebb majonézzel).
Hozzávalók:
- Fél fej jégsaláta
- 1 dl majonéz, 1 dl joghurt
- só, bors
- 250 g csirkemell
- Fokhagymás pirított kenyér kocka, igény szerint
- olívaolaj
A jégsalátát leveleire szedjük, és megmossuk, lecsepegtetjük, majd csíkokra vágjuk. A majonézt és a joghurtot összekeverjük, kicsit megsózzuk és megborsozzuk, összekeverjük a salátával. A csirkemellet csíkokra vágjuk, és aranybarnára pirítjuk olívaolajon, a végén sózzuk, borsozzuk. A kenyeret vagy megsütjük kenyérpirítóban, és utána enyhén bedörzsöljük fokhagymával, vagy a fokhagymát apró kockákra vágjuk, a kenyeret is felkockázzuk és együtt megpirítjuk olívaolajon. A csirkét és a kenyeret is a salátára halmozzuk.
Cukkini saláta
Hozzávalók:
- 4 kicsi, zsenge cukkini
- 1-2 friss piros chili
- 1 citrom
- olívaolaj
- fél teáskanál mustár
- só
- friss bazsalikom
Egy zöldséghámozóval vágjuk hosszában vékony csíkokra a cukkinit. Vágjuk apróra a chilit, tegyük egy tálba a cukkinivel. Egy másik tálba facsarjuk ki a citromot, öntsünk rá dupla annyi olívaolajat, adjuk hozzá a mustárt és egy kicsi sót, majd keverjük össze alaposan. Ha van mixered, akkor abban is összerázhatod. Öntsük rá az öntetet a salátára, majd szórjuk meg friss bazsalikommal. Fogyasszuk pirítóssal és feta sajttal.
(Ezt a receptet a jamieoliver.com oldalon találtuk.)
Nyári vegyes saláta
A saláta lényege, hogy mindenféle friss zöldséget beleteszünk, amit a kertben találunk vagy a piacon vásárolunk. De hogy legyen egy alap, azért megadunk pár olyan zöldséget, amit mi kedvelünk ebben a salátában.
Hozzávalók
- jégsaláta vagy kínai kel vagy rukkola vagy mindhárom :)
- paradicsom, paprika
- uborka
- avokádó
- egy fajta hagyma (póréhagyma, újhagyma vagy lila hagyma, de még a vöröshagyma is elmegy benne)
- Főtt tojás
- joghurt, mustár, só, bors, kicsi cukor
- bacon
A zöldségeket megmossuk és apróra vágjuk, alulra kerül a saláta levél, fölé a többi. A joghurtot összekeverjük ízlés szerint mustárral, sóval, borssal és egy kicsi cukorral, majd beleforgatjuk a salátába. A bacont csíkokra vágjuk és megpirítjuk, majd középre halmozzuk. A főtt tojást cikkekre vágjuk és a tálban körben helyezzük el. Trappista sajttal, mozzarellával, camembert vagy feta sajttal még feldobhatjuk. Pirított rozskenyérrel fogyasztjuk. A bacon helyett másfajta hús is megfelel, lehet akár maradék sült hús is, még a csirkecombról is leszedegethetjük a husit.
Írta: kábé