2021.03.30. 17:15:00 19492 295

Közeleg a húsvét: Tudd meg, hogy melyik süti meddig tartható el!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A „régivágású” háziasszony bizony minimum 8 féle süteménnyel várja a húsvétot, akár jön vendégsereg, akár nem. Az előrelátóak pedig előre elkészítik, amit csak lehet… De mit tart erről az élelmiszerbiztonság? Nagyon figyelj oda az eltarthatósági időkre!

Vendégváró süteményes tál - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vendégváró süteményes tál

Inkább süssünk kevesebb félét, és azokat minél közelebb az eseményhez! Ha az látjuk, hogy nem fogy el pár nap alatt a nagy mennyiségű sütemény, sajnos számolnunk kell azok kidobásával. (Kevesebbet is kell diétázni, ha nem faljuk fel „kényszerből” a maradék sütit ☺) Vagy a zserbóhoz hasonló sütiket idejében le is fagyaszthatjuk?
Mivel egyes alapanyagok jóval korábban romlanak, ezek alapján kell meghoznunk a szavatosságra vonatkozó döntéseinket:

Főzött krémes és sült gyümölcsös sütemények – pl. pudingos sütik és piték

3-4 napig hűtőben tarthatjuk el azokat a tortákat és sütiket, amelyekhez főzött vagy pudingos krémet használtunk fel. Ugyancsak ennyi ideig ajánlott tartogatni az olyan süteményeket is, amik készítése során a tésztával együtt megsül a gyümölcs vagy annak lekvárja. A dzsemmel készült sütik pedig letakarva 5-6 napig állnak el hűtött helyen.

Hőkezelés nélküli tejtermékkel készült sütemények – pl. pohárkrémek, zselatinos krémmel készült sütemények

A tej, a tejszín, a vaj/margarin, a túró, a krémsajt, a tejföl/kefir és a joghurt is mind-mind olyan alapanyag, amely különös figyelmet igényel a háziasszonytól. Az ezekkel készült süteményeket mindig tartsuk hűtve, így max. 2 napig fogyaszthatók maradnak! A tej alapú krémek sajnos nem fagyaszthatók. + Gyümölcsös adalékkal: A kompót és a friss gyümölcs hozzáadásával tovább csökken az eltarthatóság ideje! A lé megfolyása nem csupán esztétikailag rontja a látványt, ezért mindig csepegtessük le jól a befőttet és töröljük szárazra a friss gyümölcsöket. A legjobb, ha a díszítésre szánt gyümölcsöket csak a tálalás előtt helyezzük rá a krémre.

Nyers tojásos desszertek – pl. tiramisu, egyéb krémdesszertek

Sokan ódzkodnak az olyan receptektől, amibe hőkezelés nélkül kerül bele a tojás. Ha lehet ne is kísérletezzünk a boltival, ha van bizonyíthatóan friss (házi) tojásunk, akkor pedig ajánlott minél rövidebb időn belül elfogyasztani a desszertet. Sőt, biztos, ami biztos alapon tojás helyett néhány krém lazítható lehet hideg habtejszínnel is.

A váratlanul betoppanó vendégekre gondolva:

Adu ászunk a keksz! A méltán kedvenc linzertésztás vagy bármelyik más önmagában csak tésztából álló keksz légmentesen záródó dobozban eláll jó 2 hétig.

A desszertek és sütemények fogyaszthatóságát a melegebb napok még inkább lerövidítik! Amikor ez kétséges, inkább ne fogyasszuk el a finomságokat, mert betegség lehet belőle!

Forrás: www.sutnijo.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...