2018.09.26. 14:38:59 8442 281

Közös takaró külön pénztárcával - Jó ez így?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mi az a téma, ami szinte az összes első randin felvetődik? Ki és mit fizet az este kiadásaiból. A pénzügyek a kapcsolat fontos kérdése miatt, összeköltözés, házasság vagy közös gyermek, mind olyan élethelyzet, ami szorosabbra fűzi a párok közötti kapcsolatot, no meg a nadrágszíjat is…

Párkapcsolati pénzügyek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Párkapcsolati pénzügyek

Mi lehet az oka, hogy napjainkban egyre több pár választja a többé-kevésbé megtartott külön kasszás modellt ahelyett, hogy a bevételeiket közös egészként kezelnék? Milyen minőséget adhat ez a párkapcsolati bizalomnak? A változó párválasztási szokások is átírják a korábbi szokásokat: a férfiak tudat alatt elvárják, hogy a választottjuk képes legyen eltartani magát, míg a nők többször választanak jóval idősebb partnert az anyagi biztonság érzetének érdekében.

Teljesen külön kasszán…

A kései elköteleződés miatt megszokott függetlenség és az esetleges korábbi rossz tapasztalatok a vezető okok, amik miatt a mai párok sokszor teljesen külön kezelik a fizetéseiket. A felmerülő kiadásokat meghatározott arányban fedezik, ami pedig megmarad a fizetésükből, azzal szabadon rendelkeznek. Az életciklusokban való gondolkodás is efelé tereli a mai fiatalokat. A szakértők szerint ez egyfajta bizalmatlanságot sugallhat a másik fél felé, és az elkerülhetetlen párkapcsolati problémákat kevésbé érdekeltek megoldani a felek - az erőfeszítés helyett könnyebben továbbállnak.

1+1=3?

A létfenntartás költségeit azonos arányban fizető párok előtt kétféle lehetőség áll:

  1. A megtakarítások levonása után fennmaradó összeg feleződik. Az egyenrangúság érzete és éreztetése céljából.
  2. A kiadásokat azonos mértékben rendezik ugyan, de mindenki azt az összeget teheti zsebre, ami a saját béréből megmarad. Ekkor általában a nők járnak „rosszabbul” a nemek közötti béregyenlőtlenségek miatt.

Ezeknél a pároknál látszik a törekvés a közös célok megvalósítására, de a manapság oly nélkülözhetetlen szuveneritásból is megőrizhetnek valamennyit személyes igényeik kielégítésekor.

Ami az enyém, az a tiéd is!

Azért akadnak még szép számban párok – leginkább olyanok, akik nincsenek túl egy elfajult váláson, akik minden bevételüket bedobják a közösbe. Ez értelmezhető a másikba vetett teljes bizalom jeleként is. Ez lenne vajon az ideális pénzügyi megoldás, vagy csak egy idejét múlt ideológia?

Bármelyik álláspontot is képviseljük, őszintén beszéljük meg a pénzhez fűződő gondolatainkat a szerelmünkkel, mivel a lappangó egyet nem értések és az esetleges uralkodó-behódoló viszony párkapcsolati feszültségek, valamint egzisztenciális szorongás forrásai lehetnek.

Forrás: kiszamolo.hu/kozos-kassza-vagy-kulon-kassza

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ki az úr a "háznál?" – A harag kezelhető

A harag érzelmi jelenségével minden ember óhatatlanul szembe találja magát élete folyamán. A negatív érzések miatti belső feszültség kis ideig akár motiváló hatású is lehet, amennyiben megoldást enged találni az aktuális problémás helyzetre. A túlzott harag ugyanakkor könnyen válhat a magas vérnyomás, kusza gondolkodás vagy éppen meggondolatlanul kimondott szavak előidézőjévé.

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.