2021.08.27. 11:45:12 12399 266

Kutyanyál - ezért nyalogat a kutyád
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gazdik többsége kedveli, ha a kutyusa „puszit ad” neki, azaz megnyalja a kezét. Vagy a lábát. Vagy az arcát. Vagy, ahol éri. Na jó, utóbbiakért talán nincs mindenki korlátlanul oda. De milyen funkciót lát el ez a viselkedés a kutyus életében?

Kutyák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kutyák

Négylábú legjobb barátaink számos alkalommal örvendeztetnek meg minket nyalogatással, gyakorlatilag ahogy a gazdi keze a közelbe ér, már jöhet is rá a „kézcsók”. Nyilván higiéniai okokból ez nem feltétlenül szerencsés, hiszen, ha nyílt sebünk, sérülésünk van, vagy nincs lehetőségünk hamar kezet mosni, akkor a bacik nem jönnek kimondottan jól. Emellett pedig nyilván nem is mindig kellemes, például miután a kedvencünk befalt valami gusztustalant, büdöset. Ezeken kívül viszont csupa jót jelent.

A kötődés jele

Az anyakutya nyalogatja a kölyköt gondoskodása jeleként, ámbár ezzel funkciót is ellát, például serkenti a pici kutyus bélműködését, vagy éppen letisztítja a külsejét. A nyalogatás ehhez kapcsolódóan pozitív, kötődő élményként marad meg a kutyusunk tudatában, és később felénk is ezzel fejezi ki ragaszkodását. Persze nem teljesen önzetlen módon, hiszen ezzel felhívhatja a figyelmünket magára, és kicsikarhat egy kis simogatás, dögönyözést is…

Végtelen nyálspirálban

Miután legtöbbször nagyon cukinak és megtisztelőnek tartjuk a kapott „kézcsókot”, pozitívan reagálunk, megsimogatjuk, megdicsérjük, kedves hangon szólunk hozzá, ezzel még több puszit generálva. Hiszen, ha egy kutyus pozitív megerősítést kap, a visszajelzést kiváltó cselekedetet igyekszik minél gyakrabban ismételni. Míg szappan és víz van, ne féljünk erősíteni a kötődést a kutyánkkal, és viszonozzuk alapos simogatással az ösztönös kedvességét.

Muti, mit ettél gazdi!

Természetesen, ha ettünk egy jó füstölt kolbászt vagy épp főzés közepén vagyunk, akkor egyszerűen azért is nyalakodhat a kezünk körül a kutyánk, mert érzi rajta az ízeket, illatokat, amik igen vonzóak a számára. A verejték sós íze is vonzó lehet nekik, de a kitartóan lenyalogat és a „puszit ad” között azért érezhető a különbség még kezdő kutyásként is.

Kutya-kutya viszony más, mint a kutya-gazdi kapcsolat

Ha két kutyust látunk kedvesen „pusziszkodni”, az már egészen más helyzet – köztük jellemzően inkább alá-fölé rendeltségi viszony kialakítására, elismerésére szolgál. A nyálas fültő hierarchiában lentebb került kutyusnál jellemző, aki a másik résztvevő pofa nyalogatásával ismeri el a magasabb pozíciót.

Forrás: Dívány

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...