2024.08.27. 08:34:29 5636 171

Kütyü diéta - Amiért néhanapján érdemes okosgép-használati szünetet tartani
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szakirodalom a függőség három fő csoportját különbözteti meg egymástól, ezek pedig: a fizikai, a viselkedésbeli függőségek, valamint az impulzuskontroll terén beállt zavarok. Az első esetében a szervezet bizonyos anyagoktól válik addiktívvá, mivel a szerhasználat megváltoztatja az agy kémiáját, folyamatos igényt támasztva az iránt. A viselkedési függőség esetében az érzelmi kielégülés is képbe lép, míg az impulzusszabályozási nehézségek során az egyének a káros hatások tudatában sem képesek ellenállni a domináns impulzusoknak, negatív utóhatású késztetéseknek.

A mobiltelefon A mobiltelefon "fogságában"

Számos régi és újszerű függőségről tudunk, köztük az alkohol-, dohány-, élelmiszer-, munka-, vásárlási-, szerencsejáték- és internetfüggőségről is, hogy csak néhányat emeljünk ki az amúgy meglepően hosszúra nyújtózó sorból. A technológiai és internetfüggőség, mint a modern addikciók legelterjedtebb változatai, mindenképpen érdemesek a figyelmünkre, hiszen világszerte számos embert érintenek. E kényszeres pszichológiai szükséglet és tevékenység olyan jól körülhatárolható tünetekkel jár, mint a szorongás, az ingerlékenység, remegés, émelygés, a közösségtől való elszigetelődés. A leginkább a viselkedési függőségek kategóriájához tartozó technológiai függőség folyamatossá váló önszabályozási és önkorlátozási képtelenségeket von maga után.

Mivel az internethasználat az agyban a jutalomérzetet, örömet és motivációt vált ki, az egyének arra éreznek leküzdhetetlen késztetést, hogy még többet használják azt. A kiváltó okok között a megváltozott társadalmi normák is kiemelt szerepet játszanak, hiszen az okostelefon szinte mindennapjaink nélkülözhetetlen elemévé formálódott, így szüntelenül kéznél van, ugyanis segítségével nyomon követhetjük a világ eseményeit, ugyanakkor szórakoztat is bennünket. A probléma minden korosztályt érint, amire a Virtual-Addiction.com friss adatai is rámutatnak.

A kutatások szerint az emberek több mint 35 százaléka internetfüggőnek nevezhető. A jelenség a világjárvány időszaka óta szinte folyamatos növekedést mutat

A tizenévesek napi átlagosan nyolc órát töltenek a képernyők előtt, a Z-generáció 80 százaléka öt percenként ellenőrzi a telefonját, és világszerte több mint 60 millióan küzdenek videójáték-függőséggel. Továbbá arra is fény derült, hogy az okostelefon-függő fiatal felnőttek majd 70 százaléka alvási nehézségekkel küzd, 30 százalékuk egészségtelen életmódot folytat (pl. gyorséttermi étkezés, kevés mozgás), és ugyanennyien tapasztalják a depresszió tüneteit.

Lehetséges kiutat jelenthet az eszköz- és médiamentes nap vagy hét beiktatása. A „médiaböjt” időszakában nem csupán az eszközeinket pihentetjük, hanem a mentális és fizikai jóllétünkre is pozitív hatást gyakorolunk. A jelen-pillanat-tudatosság módszerével megtapasztalhatók olyan meghatározó élmények, mint az érzékszervi tudatosság, az éberség, az elmélyülés, a kreativitás-fejlesztés, a mozgás és az offline kapcsolatok öröme.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában