2015.06.09. 09:53:14 15310 355

Laktató és egészséges: Mi fán terem a chia mag?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

4 evőkanál chia mag naponta, és máris sokat tettél az egészségedért. Nem véletlen, hogy mostanában egyre többet hallunk erről a furcsa kis magról, hiszen rendkívül egészséges, magas az omega-3 és omega-6 zsírsavtartalma, gluténmentes és hihetetlen egyszerű a felhasználása. Még főzni sem kell.

Chia mag puding - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Chia mag puding

Érdekességek a chia mag eredetéről

A növény Dél-Amerikában az aztékok idejében kezdte pályafutását. A chia mag praktikusságáról az is árulkodik, hogy régen az utazók és a harcosok eledele volt. Magukkal tudták vinni a hosszú útra, mivel nem romlott meg könnyen, nem kellett főzni, de elég tápanyag volt benne ahhoz, hogy ellássa őket energiával. Volt idő, amikor még valutaként is használták, de a vallásban is nagy szerepe volt.

A XVI. században aztán a spanyol hódítók nem kívánatos növénynek nyilvánították, és körülbelül 500 évre el is tűnt a chia, majd Argentínában kezdték el újra termeszteni amerikai és dél-amerikai kutatók segítségével.

A növény a mentafélék családjához tartozik, a magokhoz a virágzást követően juthatunk hozzá. A chia növény virága tüskés és lila, miután elszáradt, egy légycsapószerű eszközzel verik ki a magokat.

A chia mag tápanyagtartalma

100 g chia körülbelül 20 g Omega-3 zsírsavat, 6,4 Omega-6 zsírsavat, 20,4 g fehérjét és 36 g rostot tartalmaz. Már ez is elég lenne, hogy az egészséges reggelik megmentőjének kiáltsuk ki. Ezenkívül még tartalmaz kalciumot, B12 vitamint, folsavat, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot és bórt. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően hozzájárulhat a szervezet egészséges működéséhez.

Nem elhanyagolható tény, hogy magas tápanyag tartalma mellett kalóriatartalma igen csak csekély, 4 evőkanálban mindössze 200 kcal. Sportolóknak és fogyókúrázóknak ideális választás.

Hogyan használd fel?

A chia mag nem igényel főzést, csak egy rövid áztatást. A legegyszerűbb felhasználási módja, ha gyümölcs- vagy zöldséglé tetejére szórjuk, várunk egy kicsit, hogy megpuhuljanak a magok, és megisszuk.

A napi javasolt fogyasztási mennyisége körülbelül 4 evőkanál. Dúsíthatjuk vele a reggeli müzlinket, de a smoothie-kat, turmixokat is. Magas rosttartalmának köszönhetően segít az ételt vagy italt laktatóbbá tenni. Ahogy felszívja a vizet (vagy tejet) sűrű géllé alakul, ezért tojás helyettesítőként vagy desszertek, pohárkrémek, pudingok elkészítéséhez is ideális.

Az íze viszonylag semleges, enyhén dióra emlékeztető, ennek köszönhetően valóban bármilyen ételhez hozzákeverhetjük. A mag egyébként jól emészthető, ellentétben a többi hasonló maggal, mint például a lenmaggal, amit először ajánlatos egy kicsit megőrölni.

A chia magból lisztet is készíthetünk, de olajat is préselnek ki belőle. Mivel gluténmentes és csekély a kalóriatartalma, így szinte bármilyen diétába és fogyókúrába beilleszthető eledel.

Végezetül egy egyszerű recept.

Chia-puding kakaóval

  • 10 dkg Chia mag
  • 8 dl tej
  • 3-4 ek kakaópor
  • méz

Egy pici langyos tejjel csomómentesre keverjük a kakaóport, majd a többi felmelegített tejhez keverjük. Hozzáadjuk a mézet, majd a magokat. Megkeverjük és állni hagyjuk, míg a magok meg nem duzzadnak. Gyümölccsel díszítjük.

Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos véleményét.

Forrás: mindmegette.hu, originalchia.hu, | Összeállította: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tudod, mi az a smoothie bowl? Bűnözz legálisan!

Ahogy minden területen, a gasztronómiában is trendek jönnek, trendek mennek. Ami viszont állandó, hogy aki odafigyel arra, hogy egészségtudatosan étkezzen, annak minden időben fontos, hogy az étel, ami az asztalra kerül, amellett, hogy finom és szemet gyönyörködtetően ínycsiklandó, tápláló is legyen. Ilyen a smoothie bowl is, amely a superfoodok között az utóbbi években sokak kedvencévé vált, és amely a kreativitás végtelen szabadságát adja a készítőjének.

Őszi nagyágyúk egy receptben – Sütőtök és gesztenye

Amikor a sütőtök és a gesztenye összeállnak, ott valami igazán ínycsiklandó dolog készül! Külön-külön is csodákra képesek: a sütőtök pürésítve egy forró levesben melegít fel, a sült gesztenye pedig egy igazi őszi-téli csemege, ami otthon elkészítve is tökéletes kísérője lehet a hosszúra nyúló estéknek.

Téged is kikészítenek a frontok? Átérezzük!

Amikor átalakul az időjárás, nem csupán a hőmérsékletre és a környezetre van hatással, hanem az emberi szervezetre is. A frontok olyan légköri jelenségek, amelyek során két különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú légtömeg találkozik. Ezek az ütközések változásokat idéznek elő, és sok embernél különféle testi és lelki tüneteket okoznak. De valaki miért érzékenyebb rájuk, míg másoknak meg sem kottyannak? Mit kell tudni róluk, illetve hogyan élhetünk velük „békességben”?