Legédesebb vigasztalónk és barátunk: a csokoládé
A csokoládé megédesíti a szomorúan sós és olykor kesernyés hétköznapokat. Ha vendégeket várunk, tudjuk: egy csokoládés finomsággal nem lehet mellélőni, így a zsúrasztalra került ízpalettán bizton szerepelhet a csokialapos créme brülée-től a csokis muffinon és csokoládé mousse-on át a mindenki-kedvence kategóriába sorolható csokoládépuding egyaránt. Ajándék formájában örömmel adjuk és mosolyogva fogadjuk.
A ranglistás kávézás mellett, a közös csokinasizás ugyancsak toplistás „ürügyként” szerepel, ha a nagy beszélgetésekről, alkonyattáji baráti ventillációkról van szó. A csokimánia a művészvilágot is megihlette (illetve teszi ezt ma is fáradhatatlanul). Elképzelhető, hogy éppen egy bonbon majszolása közben suhant át az alkotásra serkentő múzsa egy-egy író, festő, zenész, forgatókönyvíró feje fölött. A csokoládé témájú könyvek közül néhány: Agatha Christie: A csokoládésdoboz, Manuela Inusa: Álmok csokoládéboltja, vagy Anthony Berkeley: A mérgezett csokoládé rejtélye. És hogy a filmek se maradjanak ki a „csokoládéalapú alkotások” sorából, itt van példaképpen: a Csokoládészív (Herz aus Schokolad) című romantikus-vígjáték, a 2021-es Csokoládé és béke (Peace by Chocolate), vagy éppen a Juliette Binoche és Johnny Depp szereplőpárossal készült Csokoládé (Chocolat) című romantikus-vígjáték is.
Amióta a cukrászat elérkezett új, ízlésformáló mérföldkövéhez, midőn a svájci csokimesterek feltalálták a tejcsokoládét (1876-ban), egyre többen kaptak rá erre a kellemes és selymes ízre. Ennek az „édes bűnözésnek” előbb-utóbb az előnyös és kevésbé tetszetős foganataival is farkasszemet kellett nézni. A pozitív hatások között szerepeltethető például: az étcsokoládé magas növényi eredetű antioxidáns-tartalma, hangulatot és kognitív funkciókat javító hatása, stresszcsökkentő funkciója. Negatív oldalról pedig megemlíthetjük: a cukrokat és telített zsírokat tartalmazó csokoládékban rejlő kalóriatöbbletet és súlygyarapodást, vagy esetenként az egészségre ennél sokkal károsabb nehézfémtartalmat.
Azt, hogy az emberek hogyan vélekednek, miképpen viszonyulnak a csokoládékérdéshez, kristálytisztán tükrözi egy friss felmérés, mely szerint 2023-ban közel 128 milliárd dollárban fejezhető ki a csokoládéipar értéke – globális szinten. Továbbá fény derült arra is, hogy:
növekvő tendenciát mutat a csokoládé különlegességek iránti érdeklődés,
leginkább az esti órákban szeretnek a megkérdezettek csokoládét fogyasztani,
az elmúlt év végén a világszintű csokifogyasztást több mint 7 millió tonnában mutatták ki,
egyre többen választanak minőségi termékeket, ám a többség mindemellett nem tágít a klasszikus tejcsokik mellől sem,
a világvezető csokifogyasztókként pedig továbbra is a svájciakat szerepeltették.
A csokoládé, miután különleges ízvilágával berobbant az emberek életébe, kikoptathatatlanul belevéste magát ínyenc igényeinkbe és ízlelőbimbó-emlékeinkbe egyaránt. Az elmúlt száz év során a csokoládéfogyasztás iránti igény szintet dobbantott, így azóta szinte évente új termékekkel örvendeztetik meg a csokirajongók táborát. A csokifogyasztás néhány ember életében függőséget is okozott, ugyanis születtek már olyan beszámolók, már-már vallomások, hogy nem képesek csoki nélkül zárni a napot, sőt olyanok is voltak, akik szemében egy tábla csokoládé előkelőbb helyen szerepel az intim együttléteknél. Ez utóbbi esetekben a csoki már túllépni látszik az egyszerű „alkalmi csemege” minőségen. Nem meglepő, hogy a kutatások szerint egyike a legsűrűbben megkívánt édességeknek.