2023.12.14. 08:33:20 6063 208

Legyünk mindig nyitottak, csak nem mindegy, hogy mire
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nyitottnak lenni. De valójában mit is foglal magában ez a nyitottság? Mi iránt kell nyitottnak lennünk? Az, hogy minden iránt, az céltalan sodródást vonzana be. Nyitottnak a pozitív, a jó, a hasznos, az értékes iránt, már szűkíti a kört. Ám ezek a szűrők is további kérdések szülőivé formálódnak, hiszen mindenki más és más erkölcsi iránymutatóval, mentalitással, késztetésekkel és készségekkel van felvértezve.

Televízió és néző - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Televízió és néző

Amennyiben elfogadjuk azt a nézetet, mely szerint a testünk táplálása mellett a lelkünket és a szellemünket is el kell látnunk a megfelelő „tápanyaggal”, akkor talán nem vonjuk kétségbe, hogy mindaz, amit „fogyasztunk” meg fogja határozni az egészségünket. A testi egészségünket éppúgy, mint a mentális vagy pszichikai jóllétünket.

A The New York Times egy cikkben továbbgondolta az „az vagy, amit…” kérdését, és felülvizsgálta a nézés hatásait és utóhatásait. Az vagy, amit nézel? Tette fel a kérdést, melyben az audiovizuális tartalmak fogyasztásának társadalmi hatásait járta körül. A kimutatások alapján ezek a szokások jelentős mértékben meghatározzák az egyének gondolkodásmódját, különféle preferenciáit, mindemellett pedig a kognitív képességekre is hatás gyakorolnak. Sokaknak a televíziózás, a film- és videók nézése egyenértékű a délutáni pihenés fogalmával. Ezért fontos, hogy a nézett műsorok, filmek minősége megfelelő legyen. Az 1900-as évek közepétől egyre szélesebb körben térhódító televíziózás napi szokássá vált, és már a kezdetektől megfigyelhető volt ízlésalakító mibenléte. Az eleinte tabuként kezelt témáktól való tartózkodást, az idealizált valóságábrázolást, a vitás kérdések kerülését lassan és fokozatosan felváltotta a valóságshow tabutlanító, minden kérdést nyíltan megvitató világa. Mindez egyúttal tükröt is állít a jelenlegi társadalom elé.

Magyar viszonylatban elmondható, hogy az 1970-es évek elején a felnőtt lakosság több mint 70 százaléka már rendelkezett saját tévével, mely radikálisan átdolgozta az olvasással és önfejlesztéssel töltött idejét. Míg a képernyő előtt eltöltött idő megduplázódik, addig az olvasásra fordított idő a felére csökken. Mára az unaloműzés, a gondolat elterelés eszközének is tekinthető mindez. Egyes felmérések szerint egy átlagos ember napi legalább 4 órát tölt tévézéssel, ami heti 28 órát, évi 2 hónapot ölel fel. Néhány figyelmeztető kutatás rámutatott a televíziózás negatív befolyására is – pl. gyenge kommunikációs készségek, az agyszerkezet hátrányos megváltozása, antiszociális viselkedés kialakulása, romló iskolai jegyek, alulmotiváltság a munkahelyen, elhízás stb.

Legyünk nyitottak más értékek befogadása iránt is, és vigyünk néhány jól követhető, pozitív változtatást az életünkbe! Csökkentsük az ilyen jellegű programfogyasztással töltött időnket!

Ezáltal kevésbé fogjuk tapasztalni a sok ülésből adódó káros hatásokat, rövidesen pedig leküzdhetetlen vágyat érzünk arra, hogy többet mozogjunk a friss levegőn, valamint, hogy megőrizzük szellemünk frissességét, ugyanis a képernyőbámulás negatív mentális következményekkel jár (pl. memóriazavarok, gyengülő szervezési, tervezési és cselekvési képességek, neurológiai problémák stb.).

Kreatívabb szabadidős tevékenységeket végezhetünk, többet gondolkodhatunk, a tartalomfogyasztás helyett építjük és ápoljuk az emberi kapcsolatainkat, megoszthatjuk gondolatainkat, véleményünket, meggyőződésünket, a velük való kommunikáció nem egyirányú, mint a tévézés esetében. Kioldozzhatjuk magunkat a különféle műsorok által közvetített irreális elvárások kötelékéből (pl. a tökéletes test, a kifogyhatatlan bőség, pompa stb.), és el kezdünk dolgozni magunkon a saját értékrendük szerint.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?

Farmer farmer hátán – Mit érdemes idén tavasszal magunkra ölteni, már ami a farmert illeti?

A farmer alapdarab a ruhatárunkban. Szerintem nincs is olyan, akinek ne lapulna a szekrényében minimum egy példány ebből a darabból. Habár a farmer az örök divat jelképe is lehetne, azért bizonyos értelemben neki is alkalmazkodnia kell a folyton változó trendekhez.