Lencse másként szilveszterre
Nálunk az újév első finomsága mindenképpen a lencse kell, hogy legyen. Nem kockáztatjuk meg, hogy egész évben üres legyen a pénztárcánk. Hagyományosan lencsegulyást szoktunk készíteni, ami kifejezetten jól esik a (másnapos :)) gyomornak, de most egy klassz vöröslencse salátával szeretnénk megismertetni, amit akár szilveszterre is elkészíthetsz.
A lencse kitűnő rost forrás, nagyon laktató és rengeteg vitamin és ásványi anyag van benne és antioxidánsokban is bővelkedik. A rosttartalomnak köszönhetően segítheti az emésztést, sőt a vérképzésre is jó hatással lehet, hála a vasnak.
Karfiolos vöröslencse saláta
- karfiol
- vöröslencse
- lilahagyma
- petrezselyemzöld
- só
- őrölt fehérbors
- tejföl
- tárkonyecet
- cukor
A karfiol rózsáira szedni, majd enyhén sós vízbe félpuhára főzni. Ezután leszűrni és teljesen kihűteni.
A vörös lencsét szintén enyhén sós vízbe, puhára főzni, majd leszűrni és teljesen kihűteni.
A lila hagymát és a petrezselyemzöldet apróra felvágni.
A tárkonyecetet egy pici cukorral elkeverni, majd hozzákeverni a tejfölt. Ízlés szerint ízesíteni egy csipet sóval és őrölt fehérborssal.
Egy tálba beletenni a kihűtött karfiolt és a vörös lencsét, majd rászórni az apróra vágott lila hagymát és a petrezselyemzöldet, és kézzel óvatosan összeforgatni.
Ezután ráönteni a tejfölös öntetet, majd óvatosan összekeverni. Párórára hűtőszekrénybe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek. (én este csináltam meg, és ebédig a hűtőben pihent)
Tálaláskor sültek mellé kínálni, de így magában is nagyon finom, laktató ebédre, vagy éppen vacsorára.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu