Limoncello tiramisu - Likőrrel a felnőtteknek, anélkül a gyerekeknek
A Limoncello tiramisu egy egyszerűen elkészíthető olasz desszert telis-tele ragyogó ízekkel. A klasszikus recept összes hagyományos összetevőjét tartalmazza, azonban kávé helyett limoncellóval és citrommal ízesítve. Ebben a desszertben a limoncello mennyisége elhanyagolható, így teljesen kihagyható, és nem gond, ha a gyerekeknek inkább nem készítenénk külön adagot.
Nem ajánlott a limoncello teljes mennyiségét frissen facsart citromlével helyettesíteni, mert túl fanyar lenne tőle az édesség, ehelyett keverjünk inkább össze egy evőkanál citromlevet egy evőkanál cukorral és két evőkanál vízzel, így körülbelül megkapjuk a szükséges limoncello mennyiségét.
Limoncello tiramisu
A tiramisunak köztudottan két egymással váltakoztatott rétege van: a beízesített babapiskóta és a mascarponés töltelék.
Hozzávalók
A krémhez:
2 csésze mascarpone
negyed csésze citromtúró
negyed csésze limoncello
1 citrom héja és leve
2 csésze habtejszín
1/3 csésze porcukor
Az áztatáshoz:
¾ csésze cukor
3 citrom héja és leve
⅓ csésze limoncello
2 csomag babapiskóta
Először készítsük el a krémet. Ehhez két nagy tálra lesz szükség: egyre a tejszínhabhoz és egy másikra a mascarponéhoz.
Az első tálban kézzel keverjük össze a mascarponét, a citromtúrót, a citromlevet, a reszelt citromhéjat, és a limoncellót (vagy helyettesítőjét).
A második tálban géppel keverjük össze és verjük kemény habbá a tejszínhabot és a porcukrot. Ezután a tejszínhabot a mascarponés keverékhez keverjük.
Utána készítsük elő az alapanyagokat a babapiskóta áztatásához. Ehhez forraljuk fel a cukrot és a citromlevet és a citromok héját a tűzhelyen. Körülbelül 2 percig pároljuk, amíg a cukor fel nem oldódik, majd adjuk hozzá a limoncellót. A babapiskóták mindkét oldalát mártsuk bele az elkészült szirupunkba. Hagyjuk, hogy a piskóták kissé felszívják a folyadékot. Az, hogy ehhez mennyi időre lesz szükségünk, a felhasznált babapiskóta fajtájától függ. Ezután kezdjük el egy üvegtálba a rétegezést. Egy sor lerakott babapiskóta fölé kanalazzuk rá a mascarponés keverékből. Használjunk kést vagy spatulát a krém eloszlatásához. Folytassuk a rétegezést míg el nem fogynak a rétegek, végül készítsük el a citromtúrós ízesítést is a limoncello tiramisuhoz, amennyiben szükségét érezzük még több citromos íznek.
Sárgarépa hámozóval vágjuk le három citrom héját, ügyelve arra, hogy a fehér részt elkerüljük. Tegyük acél pengével ellátott konyhai robotgépbe, és 300 gr porcukorral együtt aprítsuk fel. 110 gr vajat keverjük habosra, és keverjük össze a cukrozott citromhéjjal, továbbá adjuk hozzá egyenként 4 tojást, a citromok levét és egy csipet sót is.
Öntsük a keveréket egy 2 literes fazékba, és folytonos keverés mellett főzzük lassú tűzön addig, amíg besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, öntsük üvegekbe, és hűtsük le.
Ha maradt az áztatáshoz használt szirupból, akkor a citromtúrót keverjük azzal habosra, hogy kissé meghíguljon. Ha nem marad, akkor a citromtúrót egy evőkanál limoncellóval is kikeverhetjük. Ezt közvetlenül a tiramisu tetejére kanalazzuk. A desszert színesítéséért szórhatunk rá kandírozott citromhéjat.
Fedjük le és tegyük hűtőszekrénybe legalább négy órára, de legfeljebb két napig, hogy az ízek összeérhessenek.
Forrás: www.thisitaliankitchen.com