2024.03.21. 15:37:41 5640 201

Locsolkodás és tavaszváró mulatság a szentendrei Skanzenben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Március 31-én és április 1-jén, húsvétvasárnap és hétfőn locsolkodással, hímes tojással, tavaszváró mulatsággal a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Mesék, koncertek, kézműveskedés várja a látogatókat a Skanzenben.

Húsvéti tojásfestés Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Húsvéti tojásfestés Fotó:123rf.com

A portákon a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok és a tavaszi népszokások egyaránt megjelennek. A résztvevők belecsöppenhetnek az ünnepkör hangulatába, megkóstolhatják ízeit, megfesthetik színeit.

Az egyházi ünnep mellett a tavaszvárásnak, a tavaszi megújulásnak is az ideje a húsvétot megelőző időszak, amelyhez számos hiedelem, népszokás kapcsolódott. A húsvétot megelőző nagyhéten rendbe tették a portákat, kitakarították a házakat, hogy nagycsütörtöktől részt tudjanak venni a templomi szertartásokon.

A húsvéti locsolkodás és a tavaszi mulatságok hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes táncosai elevenítik meg a Skanzenben. Kézműves vásár, gólyalábasok előadása színesíti a rendezvényt.

A színpadon húsvéti történeteket és mesét mond Csernik Szende és Gulyás László. A műsorban megjelenik Paprika Jancsi, fellép a Ládafia Bábszínház, zenél a Varga Helena Band, a HoldDalaNap és koncertet ad a 40 éves Makám Zenekar.

A kézműves foglalkozások középpontjában a hímes tojás áll. A látogatók különböző tojásfestési technikákkal ismerkedhetnek meg: írókázhatnak és berzselhetnek is, és megcsodálhatják az aprólékos munkával készülő patkolt tojásokat. Megismerhetnek gyergyói, kárpátaljai, bolgár és hucul tojásdíszítési motívumokat, készíthetnek textilnyulat és -tyúkot, gyapjúbárányt vagy tojásfülbevalót is. Lesz tojáslabirintus, tikmonynyomozás vagyis tojáskeresés, húsvéti játszókert, pecsétgyűjtő játék és szagosvíz-bemutató.

A Skanzenben vasárnap az Óbudavári Katolikus Templomban katolikus, hétfőn a Mándi Református Templomban református istentiszteletet tartanak. Négy templom, egy ünnep címmel vezetett tematikus túra járja körbe a Skanzen templomait.

A tavaszi szünetben - március 28-tól április 7-ig - tavaszi témahetet tart a múzeum, ahol a húsvéti készülődés mellett a húsvét utáni szokások is megjelennek. A programokról részletes információ a skanzen.hu oldalon érhető el.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...