Lufi a hasadban? – Miért puffadsz, és mit tehetsz ellene?
A puffadás kellemetlen, zavaró érzés, mintha belülről fújnának fel egy léggömböt – és sokaknál szinte mindennapos probléma. Vajon mi állhat a háttérben, és hogyan enyhíthető?

Mi okozhat puffadást?
A puffadás több okból is jelentkezhet, és gyakran ártalmatlan, de makacs tünet. Íme a leggyakoribb kiváltó tényezők:
Túl gyors evés vagy beszéd közbeni nyelés
Amikor evés közben sok levegőt nyelünk, az könnyen puffadást okozhat. Rágjunk lassabban, alaposan, és próbáljunk meg nem kapkodni az étkezésnél.
Szénsavas italok
Üdítők, szódavíz – ezek buborékjai nemcsak a pohárban pezsegnek, hanem a gyomrodban is, ami puffadást válthat ki.
Nehéz vagy gázképző ételek
Káposztafélék, hüvelyesek, hagyma, karfiol, vagy magas rosttartalmú ételek túlzott fogyasztása is okozhat gázképződést, különösen, ha a szervezet nincs hozzászokva.
Ételintolerancia vagy emésztési zavar
A laktózérzékenység, gluténérzékenység, fruktózintolerancia vagy irritábilis bél szindróma (IBS) gyakori háttérok. Ha a puffadás gyakran visszatér, érdemes utánajárni az étkezési szokásoknak és szakemberhez fordulni.
Hormonális ingadozások
Nők esetében a menstruáció környékén gyakori a vízvisszatartás és a puffadás – ez teljesen normális, de néhány életmódbeli változtatással csökkenthető.
Mit tehetsz ellene?
Igyál elegendő vizet, de ne egyszerre sokat.
Kerüld a szénsavas italokat, rágógumit, túl sok nyers zöldséget.
Mozogj többet – akár egy séta is javíthatja az emésztést.
Figyeld meg, mely ételek váltják ki a tüneteket, és jegyezd fel.
Probiotikumok vagy erjesztett ételek (pl. joghurt, kefír) segíthetik a bélflóra egyensúlyát.
Mikor fordulj orvoshoz?
Ha a puffadás állandó, fájdalommal, fogyással vagy székelési zavarokkal is jár, mindenképp kérj orvosi segítséget. Bár sokszor ártalmatlan, néha komolyabb emésztőrendszeri problémákra is utalhat. Figyelj a tested jelzéseire – néha már egy nyugodt étkezés vagy egy bögre menta tea is csodákra képes!