2022.10.09. 17:52:21 7101 219

Ma sütőtök, holnap sütőtök- ezért fogyassz belőle sokat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudtad, hogy a sütőtök a második világháború után afféle népeledelnek számított? Bár egy időre feledésbe merült, de manapság már újra reneszánszát éli ez a vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő, tökfélék családjába tartozó idénynövény. Szerencsére már szeptembertől egészen januárig megtalálható a piacok standjain. De miért is jó kihasználni a „sütőtök” szezont és minél többet fogyasztani belőle? Cikkünkben összeszedtünk pár nyomós érvet mellette.

Őszi kert, sütőtökök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszi kert, sütőtökök

Az emberiség legalább hétezer éve fogyasztja a sütőtököt, bár eleinte csak a magját kedvelték. Ugyanis úgy tartják, hogy az ősi tök húsa élvezhetetlenül keserű volt. A héját darabokra vágták, amelyet megszárítottak és fekhelyet készítettek belőle. Eredetileg a mai Guatemala és Mexikó területéről származik, hozzánk spanyol és portugál felfedezők hozták be.

Egészségre gyakorolt jótékony hatása

Nem véletlenül tartják a sütőtökről azt, hogy sokféle problémára nyújthat megoldást. Ugyanis a sütőtök fogyasztása kiválóan serkenti a máj- és veseműködését, béltisztító és nagyszerű hashajtó is egyben. Fogyókúrázóknak, vagy böjtölőknek is érdemes alkalmazni, hiszen a méregtelenítésben is jeleskedik. A magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalma okán az immunrendszerünket sem hagyja cserben. Megfázásos időszakban nagy segítség lehet a gyógyulási fázisokban. A répához hasonlóan a sütőtökben is gazdagon megtalálható a béta-karotin. A béta-karotinról pedig köztudott, hogy elengedhetetlenül fontos az egészséges látásunkhoz. Az A-vitaminnak köszönhetően, ami egyben antioxidáns is, kifejezetten jót tesz a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának lehetősége ellen.

Szépségünkre gyakorolt jótékony hatása

A sütőtököt ne csak belsőleg alkalmazzuk, hanem a bőrünkre és a hajunkra kenve is használhatjuk. A sütőtökben található karotinoidok védik a bőrünket a napsugárzás káros hatásaitól, a C- és E-vitamin pedig serkenti a bőrünk kollagén termelődését, így sokkal tovább maradhat rugalmasan fiatalos. Turmixoljunk le legalább egy csészényi sütőtököt, adjunk hozzá egy teáskanál mézet, minimális tejet és ezt a pakolást tegyük a megtisztított arcunkra, vagy hajunkra. Legalább 20 percig hagyjuk rajta, majd alaposan mossuk le. A hatás azonnal látszódni fog.

Forrás:egeszsegkalauz.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...