Madeleine, a francia teasütemény
Hosszú évek óta és elég gyakran sütöm ezt a finom, könnyen elkészíthető süteményt. Jason Statham egyik közismert filmjében láttam először ezt a sütit, és egyből felkeltette az érdeklődésemet, olyan gusztusosnak tűnt. Rögtön rá is kerestem a receptjére. Nem is értem, eddig miért nem jutott eszembe megosztani veletek!
Ám most elérkezett az idő, és megismerhetitek a klasszikus – azaz citromos – madeleine sütemény alapreceptjét. Sőt, további tippeket is olvashattok a finomság még különlegesebbé tételéhez
Citromos madeleine
120 gramm vajat/margarint olvassz fel. 2 db egész tojást eközben keverj simára 100 gramm porcukorral és egy csomag vaníliás cukorral. (Használhatsz igazi vaníliát is e helyett.)
Szitálj át 150 gramm lisztet és keverj el benne egy csipet sót és 10 gramm porélesztőt.
A felolvadt vajhoz adj egy kanál mézet, majd reszeld bele egy citrom héját. A levéből is facsarj bele egy keveset.
A különböző keverékeinket egy nagy keverőtálban homogénné összekeverjük, ezután a masszát fél órán keresztül állni hagyjuk.
Ez idő alatt remekül fel tudod melegíteni a sütőt 200 fokra.
A masszát a szilikonos sütőformák maximum feléig töltjük, majd légkeveréses programon körülbelül 10 perc alatt megsütjük.
A hagyományos madeleine forma a nálunk medvetalpként vagy kagylóformaként ismert sütőforma, de simán működik a szilikonos muffinos formákban is.
Sütés után és tálalás előtt tetszés szerint porcukorral megszórható.
Hogyan teheted különlegesebbé?
Volt, hogy levendulás mézet használtam, de ízletesnek találtuk úgy is, hogy a mézet levendula- vagy bodzaszörpre, illetve juharszirupra cseréltem. Láttam olyan variációt is, miszerint ét- vagy tejcsokoládéba van (egy része) mártva. Nagyon mutatós!
Nyugodtan dúsíthatod a tésztát csokoládédarabokkal, aszalványokkal, kókuszreszelékkel. A liszttel szintén tudsz játszani, méghozzá úgy, hogy egy részét mandulalisztre vagy őrölt pisztáciára cseréled.