Mangó! De jó, hogy egész évben kapható!
Amikor szép vagy éppen akciós mangót látok, mindig elcsábulok. A gazdag aromájú finomság, az egyik kedvenc déli gyümölcsöm (bár igazából keleti...). Nagyon laktató, így nem kell belőle sok, ráadásul tele van vitaminnal és ásványi anyaggal.
Érdekességek a keleti gyümölcsök királyáról
Tudtad, hogy a gyümölcs eredetileg Indiából származik? Kontinensünkre az 1700-as években jutott el, és úgy mutatták be az angol utazók, mint a keleti gyümölcsök királyát. Ma már a Földközi-tenger szomszédságában, Afrikában és Amerikában is termesztik. A mangófa egyébként nagyon magasra nő, és nagyon sokáig él: a legmagasabb mangófa akár 40 méteres is lehet, és évszázadokig is elélhet. Érdekes, nem igaz?
A mangót a szerelem gyümölcsének szokták nevezni, mivel állítólag a gyermekáldásban is segédkezhet. Indiában éppen ezért mindig szerepel az esküvőkön valamilyen formában.
A mangó Indiában igazi gyógynövénynek számít, levelét is felhasználják. A belőle készült főzettel öblögetnek torokgyulladás vagy fogfájás esetén, el is égetik, és a füstjével légúti bántalmakat kezelnek, a hamujával pedig égési sérüléseket. A mangó virága is ehető, a virágporból természetesen méz is készül, ami nagyon sűrű és édes.
Melyik mangót válaszd?
Mivel messziről érkezik, ezért még éretlenül szedik le a fáról a mangót, de a gyümölcs az utóérés során megpuhul és édesebb is lesz. Az éretlen mangó nagyon kemény és sárgarépa ízű, a színe zöldes, míg az éppen érett mangó narancsos-pirosas-vöröses színű, ha megnyomjuk kicsit puhának érezzük, a húsa sötét sárga, szinte narancsos, az illata pedig mennyei. Ha keményen vásároltad meg, ne tedd hűtőbe, ha puhán, akkor pár napig ott tarthatod.
A mangó egyébként többféle méretben és színben (zöld, sárga, narancssárga, vörös) is terem, de itthon nagyjából egy fajta kapható, ami sokszor minden színben pompázik, s kb. 20-60 dkg közötti a tömege.
Miért fogyaszd?
A mangó rendkívül jó rostforrás, ezért jót tesz az emésztésnek. Több mint 80%-a víz, viszonylag magas a szénhidrát tartalma, jó energiaforrás. Jelentős a magnézium, kálium, kalcium és vas tartalma. Gazdag A, B, C és E-vitaminban.
Mint a gyümölcsök általában, a mangó is antioxidáns hatású, így segít felvenni a harcot a szabad gyökök ellen, a szívre, a vérképzésre és a bőrre is jótékony hatással van. Vízhajtó hatása lehet.
A mangót egzotikus ízének köszönhetően többféleképpen is felhasználhatjuk. Desszertekhez, pohárkrémekhez, turmixokhoz, húsételekhez és salátákhoz is isteni. Íze remekül illik a sonkához és a rukkolához.
Hogyan hámozd meg a mangót?
Például így:
A héjban és a magon maradt mangó darabokat, pedig egyszerűen leeszegetjük.
Figyelmeztetés
A mangó allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél, ami bőrkiütés formájában jelentkezhet.
Forrás: mindmegette.hu