2018.05.03. 12:00:13 11996 319

Már nyílik a bodzavirág! Ne maradj le a szezonról!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sétálok az utcán, és nosztalgikus, nyálelválasztást megindító illatra kapom fel a fejem... Nyílik a bodza! Végre! Érdemes nyitott szemmel járni a vidéket, hátha találtok egy-egy értékes bodza-lelőhelyet a forgalomtól távolabb.

Bodzaital - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bodzaital

Újat már nem tudunk írni nektek a bodzáról, de álljon itt egy rövid kis összefoglaló erről az ízletes gyógynövényről.

Nátha ellen bodzatea

A népgyógyászatban ajánlják hurutos köhögésre, a megfázásra. A belőle készült tea igazi csodaszer, napi 2 csészével érdemes fogyasztani, ha ilyen vagy hasonló megbetegedésekkel küzdünk. Köptető hatása is jól ismert, mézzel együtt az igazi! A gyengébb immunrendszert is támogathatod vele.

Bodzabogyó és levél

A bogyó leve a virághoz hasonlóan akár köhögés ellen is használható, a fülfájást is megelőzheted vele. Reumára a leveléből szokás teát főzni, sőt, a természetgyógyászok lázcsillapításra is javasolják ezt a főzetet - írja az információkat a gyogytea.hu.

A bodza gyógyhatásáról itt és itt írtunk részletesebben.

Receptek

Ami idén sem maradhat el: Házi bodza szörp

Hozzávalók

  • 25 nagy fejű bodzavirág
  • 3 citrom
  • 5 liter víz
  • 2,5 kg cukor
  • 1 késhegynyi tartósítószer
  • 3 gramm citromsav

Elkészítés

Egy nagyobb edényben a cukrot a vízzel sziruppá főzzük: a vizet felforraljuk, a cukrot belekeverjük, majd kis lángon addig főzzük, amikor a cukor teljesen felolvad. Az elkészült szirupot egy tiszta, fertőtlenített kb. 6-7 literes üvegbe töltsük át.

A (lehetőleg forgalomtól, poros úttól távol gyűjtött) virágokat alaposan megtisztítjuk, majd a citromsavval együtt a szirup mellé, az üvegbe rakjuk őket. A citromokat is alaposan megtisztítjuk, karikákra vagy kockákra vágjuk és belehelyezzük az üvegbe a többi hozzávaló mellé. A keveréket jó négy napig állni hagyjuk, illetve naponta egyszer megkevergetjük. Ha letelt a „nyugalmi” idő, az „alaplevet” leszűrjük és üvegekbe adagoljuk, jól lezárjuk, illetve kis tartósítószerrel biztosítjuk, hogy sokáig élvezhessük frissítő ízét.

Bodzavirág palacsintatésztában

Hozzávalók:

  • 10 db bodzavirág
  • liszt
  • 2 db tojás
  • 1,5 dl tejszín
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 1 tk porcukor
  • 1 db vaníliás cukor
  • olaj a sütéshez

A bodzavirágot folyó víz alatt mossuk le, majd alaposan csepegtessük le. Az egész tojásokat keverjük simára a tejszínnel, a vaníliás cukorral, a porcukorral, egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal, és annyi liszttel, hogy palacsinta sűrűségű masszát kapjunk.

Egy serpenyőbe öntsünk bőséges olajat, majd hevítsük fel. Ezután egyesével mártsuk bele a masszába a bodzavirágokat, majd óvatosan helyezzük bele a forró olajba. (a közepénél kicsit nyomjuk le, hogy jól szétnyíljanak az olajba a virágok) Végül mindkét felét süssük szép pirosra. (sütés közben óvatosan fordítsuk át, hogy a másik oldala is szép pirosra süljön) Amikor megsült, szedjük ki az olajból, majd tegyük papírtörlőre hogy a felesleges olajat felszívja.

Melegen, ízlés szerint fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Bodzás epres panna cotta>>

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...