Medvehagyma leves - ezért fogyassz medvehagymát!
A medvehagyma sokak kedvence lett az elmúlt évtizedben és mindannyiunk örömére szabadon szedhetjük erdeinkben is, de az otthoni termesztése sem bonyolult. Amellett pedig, hogy nagyon sok ételt tehet különlegesen finommá, még egészséges is!
A medvehagyma fokhagymára emlékeztető íze nem az egyetlen közös vonás a két, alakra teljesen különböző hagymában. Hiszen mindkettő évszázadok óta a népi gyógyászat, egészségmegőrzés fontos eleme – és nem véletlenül. Ahogy apró fehér aromás társa, úgy a medvehagyma is igen hasznos.
Miért egyek medvehagymát? – Azon túl, hogy finom
Serkenti az emésztőrendszer működését, van némi bélfertőtlenítő és étvágyfokozó hatása is, így erősíti a legyengült szervezetet. Vérnyomáscsökkentő hatása mellett vérzsír kiegyensúlyozó képessége segíti a szív-, és érrendszeri panaszokkal küzdő betegeket, a hosszútávú medvehagyma fogyasztás javíthat életminőségükön, hiszen lassítja a rossz koleszterin lerakódását az érfalakon.
Igen erőteljes illóanyagainak köszönhetően felső légúti megbetegedések, hurutok kialakulásának megelőzésére, tünetek csökkentésére is igen jó, ebben pedig magas C-vitamin tartalma is segítségünkre lesz. Vitamintartalma növeli a szervezet ellenálló képességét.
Külsőleg borogatásként, tinktúraként alkalmazhatjuk gombás fertőzések elmulasztásához, ám mivel érzékeny bőrön irritációt okozhat, előbb kis felületen végezzünk bőrpróbát!
Fontos, hogy ha vérzéshajlammal rendelkezünk, esetleg véralvadásgátlót is szedünk, mindenképp egyeztessünk kezelőorvosunkkal medvehagyma fogyasztás tekintetében!
Tápláló medvehagyma krémleves – azoknak, aki igazán szeretik a medvehagymát
Amire szükséged lesz hozzá:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 közepes burgonya
- 2 evőkanál olaj
- 1 liter zöldségleves alaplé
- 4 nagy marék medvehagyma levél
- 1 dl főzőtejszín
Első lépésként mossuk meg, majd csepegtessük le a medvehagyma leveleket. Pucoljuk meg és aprítsuk fel kis kockákra a vöröshagymát és a krumplit, majd kevés olajon bő tíz percig puhítsuk együtt, közben időnként keverjük meg, hogy ne égjen le. Öntsük fel a zöldségleves alaplével, és ha felforrt, tegyük bele a medvehagymát is. 2-3 perc után levehetjük a tűzről, majd alapos kevergetés mellett öntsük bele a tejszínt. Botmixerrel dolgozzuk simára. Tálaláshoz a krémleveseknél megszokott reszelt parmezán, kruton, pirított kenyérkocka, sült bacon, aprított dió, mind kiváló társa lesz a medvehagyma levesnek is.
Jó étvágyat!
Forrás: hazipatika.com