2024.07.30. 17:45:46 7373 246

Megelőzhető-e a rákos megbetegedés?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A leggyakrabban előforduló ráktípusok között szerepel: a tüdő-, a mell- és a vastagbélrák. A világvezető daganatos megbetegedésnek bizonyuló tüdőrákban - amit leginkább a tartós dohányzás okoz - világszerte több mint 2,5 millió ember küzd, mellrákkal 2,3 millió, míg vastagbélrákkal 1, 9 millió esetet regisztráltak. A nőket érintő legelterjedtebb ráktípus az emlőrák, míg a férfiakat a prosztata- és a vastagbélrák típusú daganatos megbetegedések sújtják legsűrűbben. Sokakban kérdésként merül fel, hogy milyen lehetséges megoldások kínálkoznak arra, hogy megelőzhetőek legyenek ezek a súlyos betegségek?

Mellrákos beteg - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mellrákos beteg

A WHO megjegyzése szerint azokban az országokban, amelyekben kiugróan magas a HDI (az emberi fejlettségi index, mely összehasonlításul szolgál a várható élettartam, az életszínvonal, az oktatás stb. felméréséhez) 12 nőből 1 esetében diagnosztizáltak mellrákot élete során, 71 nőből pedig 1 hal bele a megbetegedésbe. Ezzel szemben az alacsony HDI-vel rendelkező országokban 27 nőből mindössze 1 esetében diagnosztizálták a mellrákot, és 48 nőből 1 halálozik el e betegség miatt. Az IARC rákfelügyeleti részlegének helyettes vezetője, Dr. Isabelle Soerjomataram hozzáfűzte: bár az alacsonyabb HDI országokban élő nők esetében 50 százalékkal kisebb valószínűséggel állapítottak meg emlőrákot, mint a magas HDI-szintű országokban, jóval magasabb annak a kockázata, hogy a nem megfelelő diagnózis, kezelés és hozzáférés okaiból kifolyólag az érintettek halálát okozza ez a daganatos betegség.

Megelőzhető-e a rák?

A University of Kansas Cancer Center rákkutató központ fentebb elhangzott kérdésre adott válasza a következő: egyetlen ráktípusról sem jelenthető ki, hogy száz százalékig megelőzhető. Viszont a jó hír az, hogy ellenőrzés alatt tudjuk tartani a kockázati tényezőket. Segít a minőségi étrend, a megfelelő fizikai aktivitás és a különféle életmódbeli szokásaink - ezekkel ugyanis csökkenthetjük a rák kialakulásának esélyeit. Ez utóbbi kijelentés leginkább kilenc specifikus ráktípusra vonatkoztatható, éspedig: a mellrákra, a méhnyakrákra, a vastagbélrákra, a fej-nyaki daganatokra, a tüdőrákra, a petefészekrákra, a prosztatarákra, a bőrrákra, valamint a hererákra.

Hogyan csökkenthetők ezek a kockázatok?

A rákkutató intézet szerint az emlőrák, amit évente több mint 260 ezer esetben diagnosztizálnak (amerikai adat), az orvosi technológia fejlődésének köszönhetően ma már időben felismerhető. Egyúttal a túlélési esélyek is megemelkedtek - a felmérések szerint a korábbiakhoz képest 3,3 millióval nőtt a mellráktúlélők száma. A szakértők olyan lépéseket javasolnak a mellrák kockázatának csökkentése érdekében, mint: az egészséges étrend követése, az optimális testsúly fenntartása, az alkoholfogyasztás és a dohányzás korlátozása, valamint a megfelelő fizikai aktivitás.

A többféle daganattípust magába foglaló, jellemzően a fej és a nyak területén kialakuló fej-nyaki rák (pl. torok, gége, orr, száj, nyálmirigy, pajzsmirigy) esetében a megbetegedések körülbelül 75 százaléka esetében az alkohol- és/vagy a dohányzás tekinthető kiváltó oknak. Emellett a bőrön és a nyálkahártyán elváltozásokat okozó DNS-víruscsoport, a humán papillomavírus (HPV) is gyakori kiváltó tényezőnek tekinthető, különösen a torkot és a mandulákat érintő daganatos megbetegedések esetében. Amennyiben nem ismerik fel időben az elváltozásokat, úgy a test többi részére is kockázatos lehet. Néhány életmódbeli változtatás ebben az esetben is hozzájárulhat a felismeréshez, illetve a megelőzéshez: HPV-vakcina, a dohányzás és alkoholfogyasztás kiiktatása, védőmaszk viselése bizonyos foglalkozások esetében, illetve a biztonságos nemi élet gyakorlásával.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...