Meggy, cseresznye, eper? Szedd magad – de hogyan?
Nem mindenki olyan szerencsés, hogy megterem a saját kertjében a finomság. Meggyfát, cseresznyét nevelni kifejezetten hosszabb feladat, ha nulláról indulunk. Évek telnek el, mire fogyasztható, befőzni való mennyiséget hoz a fa. Ha nem akarunk a boltban vásárolni, irány a szedd magad föld!
A „Szedd magad” kezdeményezés már évtizedekkel ez előtt is működött, ma pedig újra divat. Annak idején az idős emberek, magán házuk kertjében sokat termő fájuk gyümölcsét kínálták, hiszen ők maguk nem is tudták mindet elfogyasztani, de olykor leszedni sem. Aki viszont gyümölcsre vágyott, szívesen leszedte úgy is, hogy a termés fele, vagy háromnegyede a háziaknál maradt, a másik felét a szedésért cserébe elvihette.
Idővel pedig megjelentek a ma is népszerű szedd magad földek, ahol tele szedheted a kosaraid, dobozaid, ládáid és a kilépéskor mért súlyarányban kell fizetned. A cégnek így nem kell annyi alkalmazottat foglalkoztatnia, nem kell szállítást, tárolást fizetnie, buknia a kereskedői sávokon és nem lesz üzletekbe kiküldött selejtezésre kerülő maradék sem. Te pedig a jó levegőn, a szabadban lehetsz, olcsóbban jutsz a finomságokhoz és egész biztosan friss, érett gyümölcs kerül a kosaradba. A szedd magad föld tehát közvetlen kapu a termelő és a végfelhasználó között.
Így vágj neki
Tervezd meg előre, hogy mihez fogsz kezdeni a leszedett gyümölccsel. A meggy, cseresznye, eper, gyorsan romló gyümölcsök, ezért már előre érdemes beszereznünk minden hozzávalót például a befőzéshez. Legyen otthon elég cukor, tartósító, edény és befőttesüveg, és számoljuk ki azt is, hogy nagyjából mennyi termésre lesz szükségünk. A szedésre folyamatára is készüljünk: Vigyünk magunkkal kosarakat, ládát, olyan tárolókat, amiben nem nyomódik meg a saját súlyától a gyümölcs.
Papírtörlőt, kéztörlőt, esőkabátot, napszúrás elleni nagy karimás kalapot vagy könnyen mozgatható napernyőt és naptejet is vigyünk magunkkal. A napon végzett munka épp olyan veszélyeket rejt, mint a napozás – vigyázzunk magunkra!
A szedés napja
Korán keljünk, nyitásra menjünk és indulás előtt, vagy még előző nap hívjuk fel a helyszínt, hogy nyitva lesznek-e, milyen árakkal szedhetünk és van-e beérett gyümölcs vagy már zömében leszedték a korábban odajutók? Kár a nagy rákészülés, az oda és visszaút, ha éretlen, kevés gyümölcs közül kell kikutatnunk azt az egy-egy szép szemet és még csak nem is tudunk annyit hazavinni, amennyit terveztünk!
Lehet jó buli a munka!
Ha nehezen tudod rávenni magad a gyümölcsszedésre, szedj össze néhány barátot és csináljatok befőző partit egyikőtök konyháján, ahol adottak a lehetőségek. Együtt tisztítva, főzve, szedve mindenkire kevesebb munka jut és a közös lekvár még télen is szívetekbe idézi a szedés alatt együtt töltött időt.
Családi programnak sem utolsó! A gyerekek is szívesen kiveszik a részüket a gyümölcsözésből, még ha nem is a legszebb példányok kerülnek a kosaraikba, hasznosnak érezhetik magukat, elfoglaltságot találnak a szabadban és tele tömhetik közben a pocakjukat is. Ha unokáink, kisgyermekeink velünk tartanak néhány üveg tiszta vízzel is készüljünk, hogy a helyben fogyasztott gyümölcsről letudjuk öblíteni a port!