2020.09.22. 17:59:27 14358 330

Mi a szösz az a Sous-vide? Konyhai kifejezések - magyarul...
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mostanában a csapból is főzőműsorok, receptek, konyhai praktikák folynak, és néha bizony olyan szakszavakat használnak, amit egy mezei háziasszony nem biztos, hogy megért. Összeszedtünk Neked egy kis kisokost, hogy te is profinak érezd magad! :)

Sous-vide - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sous-vide

Magyarán mondva: konyhai eljárások

Orly: lisztből, tojásból, sörből készült tészta (a panírozni valót előtte lisztbe forgatjuk) párizsi: a hússzeleteket közvetlenül a sütés előtt lisztbe, majd egy sűrűbb palacsintatésztába forgatjuk (a tésztába ízlés szerint tehetünk reszelt sajtot is)      

Crostini (krosztíni): A pirított kenyérszeleteket kenjük meg olívaolajjal. 

Chutney (csatni): Kelet-indiai mártás, ami egyszerre édes és savanyú ízű. Készíthetjük gyümölcsből, zöldségből, és ecettel, cukorral, erős fűszerekkel ízesíthetjük. Húsok és sajtok mellé remekül illik.                              

Dresszing: Saláták tetejére öntött, vagy mellé tálalt folyadék. Ez lehet ecet-olaj dresszing, majonéz alapú dresszing, tejtermék alapú dresszing, hollandi alapú dresszing, paradicsomos dresszing.

Flambírozás: Egyik módja, ha a nyersanyagot átsütjük, átforrósítjuk és leöntjük valamilyen alkohol tartalmú itallal, majd meggyújtjuk. Miután a lángok kialudtak, folytatjuk tovább az étel párolását. Másik módja, ha egy teljesen kész ételt öntünk le alkohollal, meggyújtjuk, és lángolva tálaljuk.

Fondant (fondan): Alapja a porzselatin, porcukor, vaj, és méz megfelelő arányú keveréke. (ha kókuszzsírral készül, akkor fehér alapmasszát kapunk) Az elkészült alapfondant ízlés szerint ételfestékkel színezhetjük.   Gratin (gráten): Csőben sült zöldség. A feldarabolt zöldséget először roppanósra kell főzni, majd tejszínes/tejfölös-sajtos keverékkel le kell önteni, majd a sütőben szép pirosra sütni.

Gravy mártás vagy gravy (grévi) szósz: A hús sütésekor visszamaradt húslé felhasználása. Különböző sűrítőanyagokkal, ízesítőkkel a húsléből készült mártás/szósz. 

Julienne (zsulien): A zöldségeket gyufaszál vékonyra kell felvágni. 

Jus (zsü): A hús sütésekor visszamaradt pecsenyelevet borral vagy konyakkal kell beforralni, majd visszaönteni a pecsenyére.

Konfitálás: Húsok, zöldségek 80-90 fokon , hosszú ideig tartó, zsiradékban való sütése. 

Legírozás: Krémlevesek, mártások, tejszínnel, tojássárgával való dúsítása. 

Marinálás: Az alapanyagok elkészítés előtti pácolása. A páchoz használhatunk savas kémhatású összetevőket pl. ecetet, bort, citromlét... Gyakori fűszereket pl. bors, köménymag, vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, borókabogyó, koriander, borsikafű, cukor, só. 

Montírozás: Az ételek (levesek, főzelékek, mártások) vajjal történő feljavítása. Kézi habverővel addig keverjük az ételt, ameddig a vajdarabkák teljesen el nem olvadnak. 

Posírozás: A nyersanyagok lassan, félig történő főzése savas kémhatású (pl. ecetes) vízben. Általában halat és tojást posírozunk. (ilyen pl. a buggyantott  tojás)

Papillote (papijjott): Papírguriga, melyet a szárnyasok csontjára húzunk, díszítésként. 

Redukció: Forralással besűrített, ezáltal intenzív ízűvé tett folyadék. (pl. pecsenyelé....)

Smizírozás: Formák aszpikkal való bélelése.

Sous-vide ( szuvid): Ételkészítési eljárás, melynek eszköze a sous-vide gép. Főleg vákuumtasakba zárt húsételek, hosszabb idő alatt, alacsony, állandó hőmérsékleten való készítésénél használják.  Az így elkészített étel, jobban megőrzi az alapanyagokban rejlő ízeket. 

Staubolás: Liszttel való megszórás, a sűrítés egy fajtája. Ezt a technikát csak akkor használjuk, ha gyenge sűrítést készítünk. 

Supreme (szüprem) mártás: cayenne borssal, citromlével.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?