Mi is az a csicsóka?
Amerikából érkezett hozzánk a vicces nevű növény, a csicsóka, amely a napraforgó egyik rokona, de a burgonyához hasonlóan a gumóját fogyasztjuk. Szép sárga virága a lakás vagy az udvar dísze lehet, míg a szárát takarmányozásra használják.
Csicsóka a kertben és a háztartásban
Elterjedése annak köszönhető, hogy a száraz, kevesebb tápanyagot tartalmazó földben is megél, sőt, még a futóhomokban is. Mivel nagyon igénytelen növény, ezért könnyű termeszteni, de nehéz lehet kiirtani.
A gumót köretnek, főzeléknek, pogácsának vagy egytálételnek is elkészíthetjük. Nyersen salátába reszelhetjük, a zellerhez vagy a retekhez hasonló ízt kapunk.
A kertben még télen is eláll, sőt, felszedni az első fagyok után érdemes. Mindig csak annyit, amennyi körülbelül egyszerre elfogy, mivel a hűtőben nem áll el olyan sokáig. Nincs héja, de a külső, sötétebb részt alaposan meg szokták mosni, sikálni, vagy akár le is hámozhatjuk.
Ajánlott cukorbetegeknek
Fontos növény lehet a cukorbetegeknek, mivel a benne található szénhidrát csak a vastagbélben szívódik fel, nem terheli a vékonybelet és nem emeli meg azonnal a vércukorszintet. A benne található inulin nevű anyagot diabetikus termékek előállításához is felhasználják. Jelentős a kálium és a vas tartalma. Segíthet a bélflóra visszaállításában is antibiotikum szedését követően.
Csicsóka krémleves
- 30 dkg csicsóka
- 1 db burgonya (nagyobb)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 175 g tejföl
- 1 teáskanál só
- bors ízlés szerint (őrölt)
- 1 l víz
A zöldségeket megtisztítjuk és felkockázzuk, a fokhagymát apróra vágjuk. 1 l sós vízben megfőzzük őket, majd leturmixoljuk. A tejfölt kikeverjük egy kis forró vízzel a zöldségekről, majd hozzáadjuk a leveshez. Borssal és sóval fűszerezzük.
Csicsókás pogácsa
- 40 dkg finomliszt (finom)
- 20 dkg csicsóka (tisztitott, főtt)
- 15 dkg margarin (vagy 10 dkg zsír olvasztva)
- 2.5 dkg friss élesztő
- 1 db tojás
- 4 ek búzakorpa
- 4 ek lenmag
- 1 ek só
- fehérbors ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint (őrölt)
- 1 ek tejföl (szükség esetén )
A tetejére
- 2 ek tej
- 1 kk fűszerpaprika
A csicsókát megtisztítjuk, megfőzzük, áttörjük, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. Az élesztőt megfuttatjuk.
A langyos csicsókát összekeverjük a többi összetevővel, élesztős tejjel, és puha tésztát gyúrunk (egy-két kanál tejföllel lágyíthatjuk). Negyedórát pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkán nagyjából ujjnyi vastagra nyújtjuk, és késsel díszítjük a tetejét, majd kiszaggatjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, elhelyezzük a pogácsákat, és hagyjuk, hadd keljen egy kicsit. Pirospaprikás tejjel kenegetjük a tetejét.
160 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.
Forrás: balintgazda.hu, receptek: nosalty.hu