2015.04.03. 19:33:55 18238 428

Mi legyen a sonka mellé?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy jó kis tojásos salátát, idény salátát friss zöldségekkel, vagy esetleg finom foszlós kalácsot szeretnél? A húsvéti sonka jellegzetes füstös-sós ízéhez érdekes mód jól illenek az édes és a kissé csípős ízek is. Állíts össze egy mindenki ízlésének megfelelő húsvéti tálat!

A sonka zöldségekkel körítve az igazi - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A sonka zöldségekkel körítve az igazi

Zöldségekkel az igazi

Friss saláta, retek, hagyma, újhagyma, snidling, paradicsom, paprika és bármilyen zöldség, amihez frissen hozzájutsz mehet a salátába. Csak egy sima olívaolajos vagy ecetes, esetleg almaecetes olívaolajos dresszinget javasolunk hozzá (2 rész savhoz 3 rész olaj), mivel a krémes, cukros saláta öntet már túl sok lenne a kalóriadús sonka mellé.

Ha elkészítetted a salátát, a tojást ráreszelheted a tetejére, így adva neki húsvéti hangulatot. Nagyon jól mutat, és egy kis petrezselyemzölddel vagy snidlinggel is megszórhatod. A reszelt tojással nemcsak diétásabb, de takarékosabb is lesz, mint a szeletelt tojással. Viszont ha szeretitek a főtt tojást, és nem gond az extra kalória (illetve költség), akkor persze mellé is szelheted.

Kevert saláta helyett a sonka köré is elrendezheted, csoportosíthatod a zöldségeket egy nagy tálon fajta szerint. Nagyon gusztusos, ha karikákra vágod, és színek szerint rendezed a különböző zöldségeket. Legyen közte lilahagyma, paradicsom, retek, uborka és többféle paprika. A siker garantált. Ehhez még öntetet sem kell csinálnod.

Sárgatúró

Az észak-keleti országrészben jellegzetes étel a sárgatúró a húsvéti asztalon. Az autentikus receptet itt találhatod.

Kapcsolódó cikk: Hogyan készül az igazi húsvéti sonka? Itt megtudhatod!

Kalács

A füstölt sonka mellé igazán finom az édes kalács. Boltban is megvásárolhatod, de otthon is elkészítheted.

Húsvéti foszlós kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 4-5 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 2,5-3 dl tej
  • csipet só

Az élesztőt egy kevés langyos-cukros tejben felfuttatni.

A lisztet egy tálba szitálni, majd a közepébe mélyedést csinálni. Ezután beletenni a cukrot, a csipet sót, a villával felvert egész tojást és a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, és a tejet, majd jól összedolgozni. (a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy)

Ezután az összedolgozott tésztát, beletenni a kenyérsütőgép üstjébe, és elkezdeni dagasztani. Amikor a tészta már szép sima, akkor apránként hozzáönteni a felolvasztott margarint. (én kétszer indítottam el a dagasztó programot, így még simább tésztát kaptam) Természetesen kézzel is meglehet dagasztani a tésztát, csak akkor kicsit munkaigényesebb és fárasztóbb.

A simára dagasztott tésztát ezután beletenni a kelesztőtálba, majd langyos helyen, kb. egy óra alatt duplájára keleszteni.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületre borítani, és egy kicsit átgyúrni, majd három részre osztani. Ezután megfonni, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni.

Konyharuhával letakarni, majd szobahőmérsékleten kb. 30 perc alatt újrakeleszteni.

Sütőbehelyezés előtt a kalács tetejét felvert egész tojással lekenni.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 10 percig, majd a tetejére sütőpapírt tettem, és a hőfokot 150 fokra mérsékelve sütöttem még 35 percig.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyni egy kicsit hűlni, majd rácsra helyezni és teljesen kihűteni.

Recept: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ne felejtsd el a mustárt és a tormát, illetve keverhetsz akár majonézes tormát is.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...