Mi vár ránk a növényi fehérjén túl? Rovarok, mint alternatív fehérjeforrások
Mi az? Változatosabbá teheti az étrendünket, hozzájárulhat a táplálkozás- és élelmiszerbiztonsághoz és jóval alacsonyabb ökológiai lábnyommal rendelkezik mint egyéb fehérjeforrások. Szabad a gazda? Rovar, mint élelmiszer!
Néhány országban generációk óta hagyományos gyakorlat a rovarfogyasztás, amit más kultúrák elborzadva fogadnak. Az ehető rovarok élelmezésbe történő szélesebb körű bevezetése azonban olyan potenciális előnyökkel járhat, ami miatt megérheti legyőzni a viszolygásunkat. Mint alternatív táplálkozási források, a rovarok meglepően táplálóak, emellett a javukra szól az is, hogy környezeti fenntarthatóság szempontjából is hasznos lehet kereskedelmi “termelésük”.
A rovarokból készült húspogácsának már csak a gondolatától is kiver a víz, míg más rovarok köpetét elfogyasztod? Jól érted, most a mézről van szó, ami gyakorlatilag méhköpet.
Az európai embereket a megfigyelések szerint a látvány ijeszti el leginkább, ezért olyan termékeket próbálnak majd piacra dobni, ahol a csápok, szárnyak és ízelt lábak kevésbé felismerhetők.
A rovarfogyasztás emberi egészségre gyakorolt lehetséges előnyei
A rovarokban minden fehérje-előállításhoz szükséges elem gazdagon megtalálható! 100 gr ehető rovar 77 gr fehérjét tartalmaz. Vizsgálatok szerint magas a B12-vitamin tartalmuk, az esszenciális aminosavak mellett pedig vas, rost és cinkforrások is. A jövőbeni kutatások célja az a gyanú lesz, miszerint rovarfogyasztással potenciálisan csökkenthető bizonyos krónikus betegségek (pl. cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák) kialakulásának kockázata.
Hosszú még az út...
Az átfogó biológiai, kémiai és fizikai élelmiszerbiztonsági vizsgálatok nélkülözhetetlensége mellett a potenciális allergiás kockázatot szintén felismerték a téma kutatói. Ezek miatt természetesen további vizsgálatokra és kockázatbecslésekre lesz szükség a gyakorlatba történő beültetést megelőzően.
Az ágazat számára kihívást okozhat a fogyasztói társadalom fogadtatása, azonban ezen felül azzal is számolnia kell, hogy időbe telhet amíg a különböző rovarfajoknak megfelelő termelési és feldolgozási módszereket kifejlesszék. Ráadásul az iparágat érintő szabályozási keretek sincsenek még kidolgozva; azonban ez tűnik a legkisebb akadálynak, mivel a piaci szereplők felettébb érdekeltek ennek előmozdításában.
Forrás: www.fao.org