2022.03.27. 08:32:10 7830 248

Miért a bolondok napja április elseje?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Április elseje köztudottan a bolondság és a tréfálkozás napja. Úgy tartják, akit ezen a napon rászednek, bezsebelheti magának az április bolondja titulust. Ezen a napon nem szabad a tréfákon megsértődni. Hiszen az egésznek a lényege a kacagás. Na, de miért április 1-e a bolondok napja, és milyen szokások kapcsolódnak hozzá?

Bolondok napja - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bolondok napja

Honnan ered a szokás?

Több elmélet is született már a témában. Egy magyarázat szerint a keltáktól, akik ezen napon tavaszias és vidám ünnepeket tartottak, ered a népszokás. Más tudósok elmélete alapján a középkori Franciaországból származhat, ahol ezen a napon kezdődött az év első napja és ajándékozással üdvözölték egymást az emberek. Később persze, 1564-ben ezt a napot átrakták január elsejére, amikor is az ajándékozást felváltották a tréfás meglepetések. A sok elmélet közül végül kiragadnánk még azt a nézetet, hogy április 1-e azért a bolondok napja, mert az áprilisi hónap időjárás tekintetében elég „bolondos”.

Néphagyományok április elsején

Ilyenkor érdemes a futó növényeket ültetni, mint például a babot, a dinnyét és a tököt, hogy ezek szép hosszúra tudjanak fejlődni. A magyar gazdák régi előírások alapján április elsején vagy legkésőbb április első hetében eresztik szabadjára a méheket, mindezt azért, hogy a méhek egész évben szorgalmatosak, elevenek és kövérek legyenek. Április elsején a vicces fiatalok várják, hogy elbolondítsák egymást. Mondókát is használtak ezen a napon, mely így szólt: „Áprilisnak bolondja felmászott a toronyba, azt kérdezte hány óra, fél tizenkettő, bolond mind a kettő.” Ezen a napon hazánkban a legtöbb iskolában „fordított napot” tartanak. Ilyenkor a diákból lesz a tanár, tanárból pedig egy tréfásan csintalan diák.

Európai szokások április elsején

Kevés olyan európai ország van, ahol nem tartják meg a vígasságok napját. Eredetileg hozzánk is a németektől jutott el. Tény, hogy senki sem szereti, ha megviccelik, de ezen a napon a beugratást senki nem veszi zokon. Franciaországban például úgy viccelik meg egymást az emberek, hogy kis halfigurákat ragasztanak az ismerőseik hátára, akik persze egyáltalán nem veszik észre a tréfaságot. Érdekesség, hogy Spanyolországban a „tréfa nap” december 28-a. Ennek a napban sok elnevezése van: Angliában „All fools Day” (minden bolondok napja), Franciaországban „pois d’Avril” (áprilisi hal), Olaszországban „il pesce d’aprile”, ami megegyezik a francia elnevezéssel. Németországban „Narrentga”, ami annyit jelent bolond.

„A tréfa egy pillanat, de egész órára hangulatot ad.” – Makszim Gorkij

Forrás: hirlevelplusz.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...