2021.11.21. 08:34:41 5467 207

Miért fontos az énidő? Teremtsd meg magadnak te is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rohanunk, futunk, intézkedünk. Hol a családra figyelünk, hol a felettesünk kívánalmait teljesítjük, hol pedig a mindennapi teendőinket intézzük. De hol vagyunk mi? Mennyi időt szánunk magunkra? Valóban önzőség az énidő, és mindez holmi ördögtől való cselekvés? Vagy valami más, ami segít bennünket a stresszlevezetésben és az önismeretben?

Pár perc énidő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pár perc énidő

Bene Zsuzsa pszichológus szerint nagyon nem mindegy, hogy mennyi időt szánunk magunkra a hétköznapok során. A kérdés az, hogy felismerjük-e a saját szükségleteinket? Vajon képesek vagyunk arra, hogy bizonyos időközönként teljesen önfeledten kizárjunk minden más kötelezettséget annak érdekében, hogy gondmentesen megéljük az énünket? Képesek vagyunk ezen a módon feltöltődni? Meg tudjuk találni a megoldást arra, hogy erre az időre átmenetileg minden nehézséget kizárjunk?

Nem önzőség, ha magunkra is szánunk időt. Ha nem kapcsolunk ki néha komoly mentális és fizikális tüneteket eredményezhet a szervezetünkben. Ez pedig kiégéshez, és a környezetre nézve, egy elviselhetetlen személyhez vezethet. Azokról a betegségekről már nem is beszélve, amik ebben az esetben felléphetnek. Az „ép testben, ép lélek” szellemisége ebben az esetben sem elhanyagolható nézőpont.

Töltődj!

Imádod a családod. Senki sem fogja kétségbe vonni az érzéseid és gondviselésed, ha úgy döntesz, hogy elolvasod a kedvenc könyved, vagy bezárkózol a fürdőszobába, és gyertyafényes habfürdő közepette hallgatod meg a kedvenc albumod. Bátran élvezd egy görbe estén a barátaid társaságát, vagy csak egyszerűen csináld azt, amihez éppen kedved van. A lényeg, hogy abban a kis időben, Te legyél a középpontban.

Nem lehet száz százalékon teljesíteni, ha az energiaszinted nullán van. Idővel csak azt veszed észre, hogy már igazán semmihez sincs kedved, ha nem iktatod be mindezeket az életedbe. A magadra fordított időt nemcsak a családod hálálja meg – mert minél inkább rendben vagy, annál jobb kedvvel rendelkezel-, de a munkádban és a hétköznapi teendőidben is sokkal eredményesebb leszel. Arról nem beszélve, hogy az énidő következménye a tisztább gondolatok felvillanása, ami egyértelműen a mentális jóllét segítője.

Hogyan csináld?

Kellő rendszerességgel az énidő beiktatására időt találni valóban nem egyszerű, de kisebb odafigyeléssel megteremthető, továbbá megvalósítható. Az első és legfontosabb lépés, hogy fejben döntsd el: Ez nekem jár! Kezdd apró lépésekkel, ha úgy érzed erre neked nincs időd a napi feladataid mellett. Van, hogy erre napi 10 perc áll rendelkezésre, de akkor is csinálj valami olyat, ami saját magadért van. Legyen szó egy arcpakolásról vagy meditációról, vagy bármiről, ami a kedvedet növeli. Ne legyen bűntudatod attól, hogy ezt az időt egyedül éled meg. A minőségi egyedüllétre igenis szükség van. Ugyanis a személyiségünknek van egy olyan része, amihez igazán csak így kerülhetünk közelebb.

„Muszáj néha olyan dolgokat is csinálni, amik önmagadra emlékeztetnek, máskülönben láthatatlanná válsz.” – Aurora Aksnes

Forrás: hazipatika.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.