Miért lettem a bulgur, azaz a búzatöret rajongója?
A bulgur, azaz a tört búza egy fantasztikus eledel, amit bátran használhatsz rizs helyett, amennyiben nem szenvedsz glutén-érzékenységben vagy allergiában. Szuper egészséges és rendkívül gyorsan elkészül: egy áldás, ha nincs sok időd a főzésre.
Ezeken kívül miért lettem még ekkora bulgur rajongó? Hát ezért!
1. Finom!
A bulgur határozottan finom, jó állagú gabona, amely könnyedén átveszi az ízeket. Ez teszi ideális hozzávalóvá. Talán egy kicsit több rágást igényel, mint a rizs, de ezt nem tudom neki zokon venni. Az ízlésednek megfelelő fűszerezéssel mennyei lesz, és bátran próbálkozhatsz, mert gyakorlatilag minden illik hozzá a zöld fűszerektől a csillagánizson keresztül a citromig...
2. Irtó gyorsan elkészül!
Gyakorlatilag elég (általában) 1,5-szer annyi forró vízzel felönteni, és várni, amíg megdagadnak a szemek. Persze más-más méretű gabonaszemeknél más az arány is, és a párolási idő is így mindig a csomagoláson található elkészítési javaslat szerint járjunk el.
3. Nem lehet szétfőzni!
Ha mégis a főzés - és nem a forrázás - mellett döntenél, vagy a recepted azt kívánja, akkor se aggódj, mert gyakorlatilag nem lehet szétfőzni, nem tudod elérni azt a pépes állagot, mint a rizsnél. Ez jó hír azoknak, akik főzés közben még egyéb elfoglaltságot is szoktak űzni, amíg készül a kaja..., így nem gond, ha ott felejted kicsit. :)
4. Sokoldalú!
Édesen és sósan, köretként, salátaként, egytálételként, levesbetétként is megállja a helyét. Belekerülhet a rakott ételekbe vagy a piláfba is a rizs helyett. Sok arab étel alapanyaga, de a magyaros ízekhez is illik. Hidegen és melegen is fogyasztható.
5. Egészséges!
Sokkal több vitamin és ásványi anyag van benne, mint a rizsben, ráadásul jóval alacsonyabb a glikémiás indexe is. Vas is van benne, ami kifejezetten jó hír a hölgyeknek!
+1. A férjem is megeszi...
A kölessel és a hajdinával ellentétben ezt a reform élelmiszert még a férjem is megeszi, így nem csoda, ha gyakori vendég a konyhánkban, hiszen ez egy cseppet sem elhanyagolható előny a bulgur mellett. :)
Recept: Kiszir
Hozzávalók:
- 10 dkg bulgur
- 2 dl forró víz
- 8 felkarikázott újhagyma (zölddel együtt)
- 1/2 apróra vágott kígyóuborka
- 2 apró kockákra vágott paradicsom
- chili vagy cayenne bors ízlés szerint
- 1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
- fél bögre aprított friss menta
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 6 ek olívaolaj
- Só, bors
- 1 citrom leve
A bulgurt leöntjük a forró vízzel, majd 20 percig lefedve pároljuk. A zöldségeket, zöld fűszereket apróra vágjuk, majd hozzákeverjük a búzatörethez. Citrommal, sóval, borssal ízesítjük és alaposan lehűtjük.
Jó étvágyat kívánunk!
Forrás: mindmegette.hu/bulgur-a-szuperkoret-46285