2024.06.05. 12:36:49 6616 222

Miért rögzítik az üdítőitalos palackokra a kupakot?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már mémek is készültek a palackokra rögzített kupakok megoldásáról, ami sokak szerint rendkívül bosszantónak bizonyul. De vajon mi ezzel a cél? Az alábbiakban ezt a kérdést igyekszünk megvizsgálni.

Műanyag palack Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Műanyag palack Fotó:123rf.hu

A kupakhulladék probléma

Az Északi-tengeri Alapítvány által végzett felmérés már korábban (2017-ben) rámutatott a műanyag palackokról származó kupakok okozta szennyeződés veszélyeire. Naponta több milliárd műanyag palackot vásárolnak meg és nyitnak ki az emberek, melyek egy része az óceánokba kerülve okoz mérhetetlen károkat. A tengeri emlősök, a madarak és a halak egyaránt tápláléknak tekintik a palackkupakokat, melyek lenyelése akár végzetes következménnyel is járhat. A holland tanulmány arra is kitér, hogy 2016 nyarán több mint 2 ezer önkéntes kupakhulladék-gyűjtésre vállalkozott Hollandia egész területét átfogóan. Az Északi-tenger partján talált több mint 10 ezer kupak alapján, egyebek mellett azt javaslatokat tették: hogy vezessenek be új csomagolási eljárásokat.

A mozgatórugók

Mivel a műanyagszennyezés egyre nagyobb kihívást jelent, így több helyen fontosnak tartják a különféle innovatív stratégiák bevezetését a hulladékkezelés tekintetében. Ugyanakkor a műanyag ártalmatlanítása valóságos problémaóriásnak minősül, olyan újszerű kezdeményezések is napvilágot láttak az utóbbi időben, mint a palackfedelek rögzítése. Ezzel az elsődleges cél az, hogy felhívják a fogyasztók figyelmét a felelős hulladékkezelésre, valamint a műanyag-ártalmatlanítás és az újrahasznosítás felé tereljék a figyelmüket.

A Világgazdaság egyik friss cikkében ugyancsak kiemeli a palackkupak-jelenséget, amely tulajdonképpen egy uniós irányelvhez kapcsolódik. Ez utóbbiból kifolyólag már a tavalyi évben kikerültek az üzletek polcaira a módosított fedelű termékek – a végső határidő 2024 júliusa. Az elképzelések szerint ezzel az eljárással jelentős mértékben csökkenthető az eldobott vagy elveszített kupakok mennyisége, ugyanakkor higiéniai szempontból is előnyösnek tartják, mivel a vásárlóknak többé nem kell kézbe venniük a kupakokat, mellyel kiküszöbölhetővé válik a kupakok esetleges beszennyezése. Továbbá az újrahasznosítást is gördülékenyebbé kívánják formálni, mivel a kupak palacktól való szétválasztása esetén a kupakok zöme a normál szemétgyűjtőkben landol. Ha viszont egyben marad palack és kupakja, nagyobb az esélye annak, hogy az újrahasznosító üzembe kerülnek, ahol megtörténik a válogatás és az újrahasznosítás is.

Hogyan vélekednek a fogyasztók?

A környezetvédelmi és tudatosabb hulladékkezelési szemszögből pozitívnak ígérkező változtatás úgy fest, hogy egyelőre nem nyerte el minden fogyasztó tetszését. A panaszok többsége arról szólt, hogy az odaerősített kupak megnehezíti az ivást, akár a száj környékét és az arcot is megkarcolhatja, illetve, hogy a korábban megszokott változatokhoz képest sokkal nehézkesebb légmentesen visszazárni. Ami viszont egészen biztosan nem előmozdítja az újrahasznosítási törekvéseket az, hogy sokan egyszerűen letépik a kupakot a palackról.

Mi lehet a baj?

Mindezek után még egy alapvető kérdés is felmerülhet. Mégpedig az, hogy a korszerű műanyag-feldolgozási eljárások ellenére miért növekednek egyre nagyobbra azok a borzalmas műanyaghegyek? A Better Future Factory erre adott rövid válasza: a modern fogyasztói szokások. Kissé bővebben pedig azt is megjegyzi, hogy a viselkedési minták és a kényelmi kultúrához szorosan kapcsolódó tényezők ugyancsak hatással vannak erre a mindenkit érintő problémára. Több sebből is vérzik a dolog, melyek közül érdemesnek tartotta kiemelni a következőket:

  • az információ és/vagy a tudatosság hiánya az egyszer használatos műanyaghulladékok negatív hatásairól,

  • gyakran nem állnak rendelkezésre az újrafelhasználható vagy biológiailag lebomló alternatívák,

  • a kényelmet a fenntarthatósággal szemben előnyben részesítő társadalmi normák.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...