2017.10.15. 17:04:58 14116 452

Minden, amit tudni akartál a gyömbérről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár itthon nem jellemző a növény termesztése, mégis télen szinte mindennapos a konyhánkban, már, ha szeretnénk elkerülni a télen szinte kötelező érvényű megfázásos takonykóros megbetegedéseket.

Gyömbér | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyömbér | Fotó: 123rf.com

Mi is a gyömbér?

A gyömbér Ázsiából származó fűszer-és gyógynövény. Kínában a mindennapi élet alapja szinte, nehezen tudnánk olyan ételt mondani, amiben nincs legalább egy kicsi gyömbér. Manapság Dél-Ázsiában, Nyugat-Afrikában és Dél-Amerikában termesztik.

A gumója tulajdonképpen a gyümölcse?

Nem igazán. A gyömbér gumója, amit felhasználunk, gyakorlatilag a növény gyöktörzse, vagyis vastag, tömör, általában föld alatt növő módosult szára. Ez a gumó az, amit jellegzetes illata, aromája, pikáns íze és nem utolsósorban gyógyhatásai miatt használunk fel.

A gyömbér, mint gyógyszer

Közismert gyomorgyógyszer. Jellemző tulajdonsága, hogy segíti az emésztést, kifejezetten jól esik egy-egy nehezebb étel elfogyasztása után meginni egy csésze gyömbérteát. Meghűléses megbetegedésre kifejezetten hatékony ellenszer: napi egy-két bögre forró gyömbér-citrom-méz kombó nagyban elősegítheti a gyógyulást. Az igazán vállalkozó szellemű egészségmegőrzők naponta elrágcsálhatnak belőle egy-egy kisebb darabkát, bár tény, hogy rendkívül erős íze miatt sokan nem birkóznak meg vele. Ázsiában egyébként természetes antibiotikumként tekintenek rá.

A gyömbér, mint fűszer

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy a keleti konyha állandó tartozéka, jellegzetes fűszere. Használják szárított formájában, de fogyasztják nyersen is. Húsok, levesek, köretek, mártások, sütemények ízesítésére mind alkalmas, mértékkel felhasználva természetesen, mivel intenzív íze miatt – ha túladagoljuk – könnyen elfűszerezhetjük ételeinket. Itthon gyakran találkozhatunk vele kandírozott formájában is, ez túl azon, hogy csemegének kitűnő, gyümölcskenyérbe téve gazdag ízhatást érhetünk el vele.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!