Mit eszünk meg a magyar halakkal?
Átfogó felmérés készült arról, hogy milyen növényvédőszerek és gyógyszermaradványok találhatók meg a magyarországi halastavakban és az ott nevelt halak húsában. Egészségügyi kockázatokat nem fedett fel a HappyFish projekt keretében végzett vizsgálat.
A Laboratorium.hu által bemutatott kutatás során több mint 400 féle peszticid és 100 féle gyógyszer maradványait keresték a halastavak vizében, üledékében és a halak húsában.
A 6 tó vizében 12 peszticidet, 3 peszticid-bomlásterméket, valamint 4 gyógyszermaradványt találtak a kutatók. Ez utóbbiak között volt egy antiepileptikum, egy antibiotikum és egy fájdalomcsillapító, illetve egy az állatgyógyászatban használt antibiotikum. Az üledékekben nem találtak gyógyszermaradványokat.
Ami a növényvédő szereket illeti, a halastavak vizeiben a 426 vizsgált vegyületből 1 rovarirtószer-metabolitot (a hírhedt DDT bomlástermékét), 5 gombaölőt, 7 gyomirtót és 2 gyomirtó-bomlásterméket mutattak ki, az üledékekben csupán glifozátot és az AMPA nevű metabolitját találták. A peszticid szermaradványok igen alacsony mértékben fordultak elő a vízben, illetve az üledékben.
Az európai és globális trendekhez hasonlóan Magyarországon is a legnagyobb mennyiségben forgalmazott gyomirtószer, azaz a glifozát, illetve annak lebomlási terméke, az AMPA volt a legtöbb esetben - két tó vizében és négy tó üledékében - kimutatható. A felszíni vizeknél nincs határérték meghatározva a vegyületre, de az üledékek esetében a koncentráció az EU-s és a magyar határértékek alatt maradt.
A halak estében 420 féle peszticidet vizsgáltak a kutatók, ezekből összesen 21-et lehetett kimutatni: 11 rovarölő szert, 7 gombaölő szert, 1 gyomirtó szert és 2 bomlásterméket. Gyógyszermaradványokból 139 vegyület közül csupán egy - a neomicin antibiotikum - volt olyan mennyiségben jelen, ami egyáltalán lehetővé tette a kimutatását.
A peszticidek egyedi koncentrációja jellemzően a kimutatási határ, körül ingadozott. Annak megítélése, hogy ez alacsony vagy magas érték, további környezet-egészségügyi információk gyűjtését és feldolgozását igényli, mert jelenleg nincs érvényes szabályozás a halhúsban található szermaradványokra. Éppen ez a Happy Fish projekt egyik legfontosabb célja: előkészíteni ezeknek a határértékeknek a megfelelő meghatározását - mutatnak rá az összegzésben.
Leggyakrabban a fél évszázada betiltott DDT rovarölő szer bomlástermékeit (DDE, DDD) lehetett kimutatni, ezek az összes tó halmintáiban megtalálhatók voltak. Azonban a halakban talált DDE és DDD értékek más állati termékekhez viszonyítva sem érték el azoknak a tizedét.
A többi szermaradvány - peszticid és gyógyszermaradvány - csak elszigetelten fordult elő a halak húsában, és az értékek nem voltak jelentősek más állati termékek határértékeivel összevetve sem. Fontos eredmény, hogy a vizekből gyakran kimutatható glifozátot a halhúsban egy esetben sem találták meg.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott, a WESSLING Hungary Kft. független vizsgálólaboratórium, a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete, valamint Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszéke, a The Fishmarket Kft. és az SKC Consulting Kft. részvételével zajló HappyFish projekt legfőbb célja, hogy megértse és meghatározza a minőségi halhús kritériumait, és a további jogi szabályozáshoz határértékeket javasoljon, hiszen utóbbiak a haltermékek, elsősorban az édesvízi haltermékek esetében hiányosak.
Forrás: MTI