2017.03.03. 08:00:57 11361 248

Munkahelyi intrikák – kezeld méltósággal
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Általánosságban elmondható, ahol sok a nő, ott előbb-utóbb felüti a fejét a féltékenység és a pletyka. Kiváltság, ha olyan munkahelyi környezetben dolgozhatsz, ahol a munkatársak barátságos légkört teremtenek.

Munkahelyi intrikák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Munkahelyi intrikák

A nők a jobb munkalehetőséget személyes kihívásként élik meg, ezért elkerülhetetlenek a nézeteltérések az ilyen munkahelyi közösségekben. Azok a munkatársak, akik féltik a pozíciójukat, hajlamosak gyanakvóvá válni, és ezzel meg is szűnik a felszabadult légkör, és lazul a csapatmunka. A hatalmi harcok elsődleges következményei az állandósuló stressz és a nem megfelelő reakciók.

A munkahelyi pletykák nemcsak a munkavégzésre lehetnek káros hatással, hanem a személyes életedre is. A másik háta mögött való pletykálkodás főként azért igazságtalan, mert az érintettnek esélye sincs a visszavágásra. A következőkben olyan tippeket olvashatsz, amelyek segítenek elegánsan elrendezni a hivatali intrikákat:

  • Ha vannak barátaid a munkahelyeden, akkor ritkábban válhatsz az intrikák tárgyává, mivel az intrikusok kevésbé beszélnek ki olyat, akik mellett a többiek ki fognak állni.
  • Légy segítőkész és kedves; az embereknek nem tetszik, ha olyan személy kerül rosszindulatú támadások célkeresztjébe, akiket kedvelnek.
  • Amennyiben a pletyka nem okoz olyan károkat, amik negatívan befolyásolják a mindennapjaidat, inkább hagyd figyelmen kívül, így rövid időn belül magától el fog halni.
  • Ha kiderült, ki indította útjára a pletykát, négyszemközt próbáld vele tisztázni, mi motiválta arra, hogy ilyeneket állítson rólad. A beszélgetés során maradj végig nyugodt és összeszedett, ezzel azt fogod sugallni, hogy nem félsz szembenézni a nehézségekkel, és nem leszel olyan elnéző a következő alkalommal.
  • Bizonyítsd a saját igazad. Például, ha a munkatársaid azt terjesztik, te vagy a főnök kis kedvence, akkor még inkább összpontosíts a munkádra, és bizonyítsd be, hogy tényleg megérdemled a pozíciódat. A legjobb védekezés, ha az alaptalan vádak ellenkezőjét képes vagy bizonyítani.
  • Informáld a felettesedet, mielőtt elmérgesedik az ügy, mivel a hallgatásodból következtethet arra is, hogy te vagy a hibás. Fontos, hogy megtaláld a megfelelő hangnemet és stílust a mondandót megfogalmazására: szorítkozz a melletted szóló tényekre, maradj tárgyilagos!
  • Ne nyújts támadási felületet! Hogyha hibát vétettél a feladatod elvégzése során, mérlegelj. A nagyobb tévedésekről tegyünk inkább mi magunk említést a felettesünknek, mielőtt más tenné meg.
  • Ne indíts el pletykálkodást! Gondolj azokra, akiket a valótlan kijelentésekkel megbánthatsz. Továbbá azt is vedd számításba, hogy örökké te sem maradhatsz a háttérben, idővel fel kell majd vállalnod a szerepedet az intrikában.
  • Kritikákat is óvatosan fogalmazz meg. Sosem tudhatod, ki és hogyan fogja kiforgatni az elhangzottakat. Ha valami már elhangzik, ne tagadd, inkább próbáld meg tisztázni az alaphelyzetet.
  • Védd meg nyilvánosan azt a munkatársat, akiről tudod, hogy alaptalanul vádolják! Fordított esetben ő is meg fogja tenni érted.

Sajnálatos módon a legtöbb munkahely eltűri a hivatali intrikákat, így bizonyos pozíciók körében nagyobb lehet a fluktuáció. A jobb reményekkel érkező új munkaerő végül a lélekgyilkos hozzáállás miatt hamarosan továbbállhat. Azonban mindenhol méltányolják, ha következetes és pozitív vagy. Állj ki bátran magadért, miközben megadod a másiknak járó tiszteletet. Ne feledd, sok helyzetben a világos kommunikáció lehet a kulcs.

Forrás: businesscoachphil.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...