2021.10.11. 15:31:35 7388 246

Nekem a jóga segített, próbáld ki te is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor először szembesültem azzal, hogy a térdem nem bírja a futást és az aerobikot, amit egész életemben aktívan műveltem, kissé kétségbeesetten néztem körül a sportok terén. Táncolni imádok, de ez kevés. A bringázást is szeretem, de az egy teljesen más életmódot kíván.

Jóga otthon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jóga otthon

Néhány éve ninjutsuztam, de a nagyon kemény edzéseken sikerült egy rövid időre lesérülnöm, és már nem mertem kockáztatni. Az én koromban már ne tigrisbukfencezzen az ember lánya, mert ki találja törni a nyakát. Személyi edzőhöz jártam, de ez a lehetőség is kimerült az otthoni "bohóckodásban" a Covid helyzet idején, és már nem volt erőm újra nekifutni. Itt álltam, hogy fáj mindenem és fogalmam sincs mihez kezdjek. Mondták, hogy jógázzak. Én? Jógázzak? Azt már nem. Nem bírok. Én, aki egész életemben sajtkukac voltam. Aki öt percig nem bírok megülni a fenekemen. Aki halálra unom magamat, ha nem történik valami körülöttem...én...jógázzak?! Nem bírok!

Árral szemben

Olyan masszív ellenállás tombolt bennem eme mozgásforma iránt, hogy azt elképzelni sem lehet. Egyszerűen nem voltam képes elképzelni magamat a jógamatracon meditálva. Szinte biztos voltam abban, hogy nekem ez nem fog sikerülni. A nyakatekert jóga pózokkal meg úgy álltam, hogy nem vagyok én kígyó. Tekeregjen, aki akar, én sosem a nádszál hajlékonyságomról voltam híres. A botsáska hozzám képest egy lazán felfújt guminő lehetne.

Eltartott egy darabig, mire eljutottam oda, hogy ez az állapot most már nem tartható tovább. Nem tudtam fogyni. Sehogy. Teljesen felborult az anyagcserém. Mindenem fájt. Szó szerint. Reggel úgy tudtam kikecmeregni az ágyból, hogy meg kellett gondolnom hogy állok fel, mert a bokám annyira fájt, hogy képes lettem volna egyszerűen összecsuklani. A csípőm, a hátam szinte állandóan sajgott. A lábaim a melegben dagadtak, és néha olyan ijesztő zsibbadás bénított meg, hogy gerincsérv vizsgálatot kértem. Szóval nem bírtam tovább. Valamit tennem kellett!

Sikerélmény jógával

Egy reggel, miután felébredtem, fogtam a telefonomat, és elindítottam egy jóga videót. Egy teljesen kezdő, tíz perces reggeli jóga videót. Azt hittem belehalok. Olyan merev voltam és erőtlen, hogy alig bírtam néhány másodpercig megtartani magamat egy végtelenül egyszerű pózban. Megcsináltam. Leizzadtam a végére. Másnap nekiálltam egy húsz perces videónak. Jót szórakoztam magamon. Itt jöttem rá, mi a különbség a kezdő és a haladó jóga között. Öt perc után rogytam össze, teljesen belegabalyodva egy pózba, azt sem tudtam melyik végtagom hol van. Visszatértem a kezdő verzióhoz. Aki még sosem találkozott a jógával, annak csak ezt tudom ajánlani. Egy tíz perces teljesen kezdő videó elég ahhoz, hogy belelendüljünk.

Eleinte nagyon nehezen ment. Minden alkalommal hosszasan beszéltem rá magamat a mozgásra. Amíg egyszer csak azt nem éreztem, hogy már nem nyögök közben. Az pedig, hogy szépen ki tudtam húzni magamat, és egyre egyenesebben, feszesebben tartani a pózokat, kifejezetten sikerélményt jelentett. Hónapok óta minden reggel jógával indítom a napomat! Ha néhány nap kimarad, mert lusta vagyok, még nem fáj mindenem, de egyre jobban hiányzik. Az életem részévé vált. Sokkal jobban érzem magamat. Fogytam. Ehhez egy elég komoly teljes étrend váltás is tartozott. Nem fáj a gerincem, a hátam és nem dagadnak a lábaim még a közel negyven fokban sem.

"A „jóga” szanszkrit eredetű szó, azt jelenti: összekötés, egyesülés. A jógagyakorlatok a maguk teljességében fejtik ki hatásukat, megteremtik a test, a szellem, a tudat és a lélek egyensúlyát. Ily módon segít a jóga megoldani, leküzdeni a mindennapos próbatételeket, problémákat és gondokat. A jógával közelebb jutunk önmagunk megismeréséhez, életünk értelmének és Istenhez való viszonyunknak magasabb szintű megértéséhez." Az idézet forrása: joga.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...