Népesüljön be a kert árnyéktűrő gyógy- és fűszernövényekkel!
Habár a tavasznak még csak az előhírnökei sem kukucskálnak ki a hó alól, nem árt lassacskán elterveznünk, hogy milyen növényeket ültessünk a veteményesben, a virágos- és a konyhakertben.
Ha egy nagy fa, egy áthatolhatatlan sövény vagy egy magas kerítés áll a napfény útjában, akkor sem kell lemondani a szép és hasznos növények ültetéséről! Csak tudni kell, mi viseli el az árnyékos körülményeket.
Angyalgyökér (Angelika)
A már a középkori kolostorok udvarában is termesztett gyógynövény levélből tea készíthető. Megfázásra és emésztési problémákra használják.
Méhbalzsam (Monarda)
Színes, borzas virágú növény, amely a repülő rovarok kedvence. Levelét használják limonádékhoz és zöldfűszerként is, amellett, hogy gyógyteaként a legismertebb. Fertőtlenítő hatása miatt bőrsérülések borogatásához szintén alkalmazható. Szereti a homokosabb talajt.
Lestyán
Az európai és mediterrán konyhához kötődik szorosan. Frissen levesek, saláták, szárítva pedig egybesült húsok készítéséhez ajánlott. Ám a fűszernövény minőség mellett fontos megemlíteni gyógyhatását is: vesekő és vizelethajtó hatású.
Kakukkfű
Antiszeptikus és köhögéscsillapító tulajdonságokkal bír. A mediterrán ételekhez ajánlják leginkább, de a nagy segítség a gyomornak a nehezebben emészthető (puffasztó/savas) levesek fogyasztásakor.
Kalendula (körömvirág)
Az illóolajokkal és E-vitaminnal teli növény tavasztól őszig virágzik. Ha nem használod fel gyógyászati célra, akkor azért érdemes termeszteni, mert távol tartja a levéltetveket.
Kamilla (orvosi székfű)
Nincs olyan köztünk, aki ne ismerné e szerény, ám annál nagyobb hasznossággal felruházott gyógynövényt! Arc- és hajápoláskor se feledkezz meg róla!
Koriander
A növény minden része felhasználható valamilyen módon. Számos vitamint és számtalan ásványi anyagot tartalmaz, illóolaja pedig még a hangulatunkat is fokozni tudja. Friss levél vagy szárított magva indiai ételek készítésekor elengedhetetlen fűszer.
Turbolya
Salátákba bátran tépj a hajtásából, gombás fogásokhoz, omlettekhez és más tojásételekhez inkább szárított levelét használd fűszerként. A teája ennek a növénynek is gyógyhatással bír, fogyasztásával javulást érhetünk el emésztőszervi és vesebajok kezelésekor.
Öntözéskor vedd majd figyelembe, hogy árnyékos helyeken a talaj sokkal tovább megőrzi a nedvességet, ezért csak csínján a vízzel!
Forrás: thebalance.com/herbs-that-grow-in-the-shade-1388681