2021.03.07. 18:00:00 11377 290

Nőnap - Nők, akikre büszkék vagyunk!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár Nemzetközi Nőnap március 8., szánjunk pár percet azokra a magyar nőkre, akiknek nagyon sokat köszönhetünk! Természetesen az elsők között Édesanyáinkat, Nagymamáinkat, Leányainkat ünnepelhetjük, de jócskán akad, akiért az egész nemzet szíve dobbanhat ezen a napon.

Nő virágcsokorral - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nő virágcsokorral

Sok kiemelkedő embert adott a világnak Magyarország és jócskán akadt köztük hölgy, asszony, leány is. Előttük tisztelgünk mai cikkünkkel.

Amikor még férfinak kellett lenni, hogy elérhess valamit

Az Anjou-házi magyar-lengyel királyi hercegnő, I. Mária, Nagy Lajos királyt követve a trónon 1382-ben került korona alá, Székesfehérváron. Persze nem a járvány döntötte le a lábáról, egy politikai döntés következtében uralkodóvá vált. Ehhez azonban Máriának jogilag férfinak kellett lennie a kor szelleme szerint, így hát apja, I. Lajos „fiúsíttatta”. Vele valami elkezdődött, hiszen ő volt az első magyar királynő.

Mikor a nőket óvó kezeibe vette az orvostudomány

Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő elszegényedett Nagytétényi grófi családban nevelkedett és nem hagyta, hogy korszaka korlátjai győzedelmeskedjenek céljai fölött. Már az iskola elvégzéséhez is férje engedélyére volt szüksége, ám orvosnak így is csak külföldön tanulhatott, hiszen idehaza nők még nem járhattak az orvosi egyetemre. Hazatérvén pedig a férfiuralom megakadályozta orvosi diplomája honosítását is Ettől függetlenül szülésznői vizsgát téve nőket gyógyított. 18 évvel később honosították az orvosi papírját. Szintén egy kiemelkedő nő, Kertész Erzsébet, Vilma doktorasszony című könyvében nagyszerűen leírja Hugonnai Vilma történetét, küzdelmeit.

Úttörő a fellegekben

Steinschneider Lilly, Budapesti születésű magyar-zsidó származású nő, az osztrák Bécsújhelyen pilótatanfolyamot végzett 1912-ben. Ezáltal meghódítva az első magyar pilótanő címet. Később, egyedüli és első magyar pilótanőként repülőversenyeket nyert, ám a világháborúban hiába kívánt, nem vehetett részt a levegőben. Égbetörő terveinek -bár nem egyértelműen a női nem szabadságát korlátozó okokból-, de férfi családtag közbenjárása vetett véget, Lilly pedig végleg felhagyott a repüléssel. Később a nácizmus terjedése miatt menekülni kényszerült, hátralévő éveit Olaszországban, leányát egyedül nevelő anyaként élte le.

Forrás: delmagyar.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...