Ó, te drága Klementina! Süss tortát a gyümölcsből!
Azt állítod magadról, hogy nem tudsz sütni? Ez után a recept után holtbiztos, hogy megváltoztatod a témáról alkotott véleményedet: A citrusfélék és a mandula olyan remek párost alkotnak, hogy sem a kivitelezés, sem pedig a végeredmény nem ad okot panaszra!
A szivacsos, mégis kissé tömör tésztát a csodás illata teszi majd ellenálhatatlanná, ha kedved lesz hozzá, készíthetsz mellé fahéjas-tejszínes krémet, tetszőleges öntetet, de egy egyszerű narancsos-gránátalmás gyümölcssaláta is remekül feldobja.
Klementin-torta
Hozzávalók:
Kb. 375 gr kezeletlen héjú klementin (vagy narancs)
6 db tojás
225 gr porcukor
250 gr őrölt mandula vagy mandulaliszt
1 púpozott tk. sütőpor
kevés olaj
Elkészítés:
A megmosott gyümölcsöket héjastól tegyük fel egy nagy fazék vízben főni. 1-2 óra alatt megpuhulnak, ekkor öntsük le róluk a vizet és hagyjuk kihűlni. Vágjuk ketté, és távolítsuk el a magokat. Ezután a félbevágott déligyümölcsöket robotgépben pürésítsük simára.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és béleljünk ki sütőpapír és olaj segítségével egy 20 cm átmérőjű csatos tortaformát.
Verjük fel a tojásokat, és adjuk hozzájuk a porcukrot és a mandulába kevert sütőport. Ha ezt jól összedolgoztuk, adjuk hozzá a tésztához a gyümölcspürét is.
Miután egyenletesre kevertük, öntsük bele az előkészített tortaformába és süssük egy órán át.
Amennyiben a sütési idő letelte előtt elkezdene megbarnulni a torta teteje, takarjuk le alufóliával. Tűpróba után hagyjuk a rácson kihűlni.
A gyümölcssaláta hozzávalói:
6 db narancs
1 tk. narancsvirág víz (opcionális)
2 ek. gránátalma mag
2 ek. pirított szeletelt mandula
néhány friss mentalevél
Hámozzuk meg a narancsokat, és távolítsuk el az összes magot is, ezután vágjuk kb. fél centis szeletekre. Majd rendezzük el ezeket egy tálban és szórjuk rájuk a többi hozzávalót.
Forrás: www.independent.co.uk