Olcsó, gyors, "nem tudod abbahagyni" sütik
Azzal talán mindenki egyetért, hogy a házi sütinél nincs is jobb. Azonban sokan félve állnak hozzá az otthoni sütésnek. Pedig számtalan olyan édesség létezik, amelyet kevés alapanyagból, olcsón és nagyon egyszerűen tudunk elkészíteni. Bizony, még gyermekeink közreműködésével is. Az alábbi receptek mottója: gyors, olcsó, egyszerű és isteni!
Túrós-grízes kevert sütemény
Hozzávalók:
1 kg túró
37,5 dkg cukor
12 dkg margarin
5 evőkanál búzadara
6 db tojás
2 teáskanál vanília aroma
1 db citrom
1 evőkanál frissen facsart citromlé
liszt a tepsihez
tetejére: 0.5 tábla étcsokoládé
tetejére: 1 evőkanál olaj
A túrót tedd egy nagyobb tálba és villával kissé törd össze. Add hozzá a cukrot, a szobahőmérsékletű margarint, a búzadarát, a tojások sárgáját, a vanília aromát, a reszelt citromhéjat és egy kanál citromlevet. Ezt az egészet egy botmixer segítségével alaposan keverd össze. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, majd nagyon óvatosan keverd hozzá a túrós-grízes masszához. Figyelj rá, hogy a tojásfehérje habját nagyon ne törd meg. Amint ezzel kész vagy, egy kb. 25x35 cm átmérőjű tepsit vékonyan olajozz, majd lisztezz ki és öntsd bele a tésztát. 170 fokos előmelegített sütőben körülbelül 45-50 perc alatt süsd halvány sárgára (tűpróbával ellenőrizd a biztonság kedvéért, hogy megsült a tészta). Amikor kész, hagyd félig hűlni, és közben készítsd el a csokiöntetet a tetejére. Gőzfürdő felett (vagy mikróban) olvaszd fel a csokoládét az olajjal és a teljesen kihűlt, felkockázott sütemények tetejére csorgasd rá.
Zserbógolyó
Hozzávalók:
20 dkg darált dió
20 dkg darált keksz
25 dkg sárgabarack lekvár
2 tábla étcsokoládé
1 evőkanál olaj
A világ egyik legegyszerűbben elkészíthető süteménye és legalább annyira finom, mint az igazi zserbó. A diót és a kekszet daráld le, majd keverd össze és add hozzá a sárgabaracklekvárt. Ezt jó alaposan gyúrd össze. Az így kapott masszából gyúrj kisebb golyókat (csak egy falat méretűt), és tedd be legalább 15 percre a mélyhűtőbe. Közben a felkockázott étcsokoládét gőz fölött olvaszd fel és keverd hozzá az olajat. A közepes hőmérsékletre hűlt csokimázba a mélyhűtőből kivett golyókat mártsd bele. Az elkészült zserbógolyókat hagyd pihenni a hűtőszekrényben, akár egész éjszaka. A tetejét reszelt narancshéjjal vagy darált dióval díszítheted.
Forrás: mindmegette.hu