2021.09.10. 09:13:19 7765 260

Őszi zöldségszüret: Mit, hogyan tároljunk el télire?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egész éves kerti munkák gyümölcseinek nagy részét éppen most szüretelhetjük le. Itt a finom alma, szőlő, valamint a gyökérzöldségek és a sütőtök ideje. De hogyan tároljuk a színes őszi csemegéket, hogy akár egész télen falatozhassunk belőlük?

Sütőtök a kertben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sütőtök a kertben

Alma és körte

Az almát és a körtét a legjobb, ha lapos ládákba tesszük, amiben tudnak szellőzni és hűvös helyen tároljuk, mint például a pince. Nem baj, ha a páratartalom magasabb. Ne mosottan tedd el az ősz gyümölcsöket, és mindenképpen szedd ki az érettebb, puhább vagy hibás szemeket, majd hetente válogasd át. Ami már nem olyan szép, mehet a kompótba vagy az almás pitébe.

A körte nem áll el olyan sokáig, mint az alma, így azt gyorsabban el kell fogyasztani, természetesen ez fajtától is függ. Almából egyébként legtovább az idared fajta tartható el, akár fél évig is ehető marad a megfelelő körülmények között.

Szőlő

Nos, a szőlőt bor formájában tárolhatod el a legtovább, akár évtizedekig is. :) :) No de a viccet félretéve, a legjobb, ha szárazon, légmentesen zárható dobozokban a hűtőbe teszed a fürtöket, de csak a hibátlan szemeket hagyd rajtuk... Így kb 2 hétig azért fogyasztható marad, de járjon rá a család apraja nagyja...

A szőlő tárolásáról itt is olvashatsz magazinunkban: Hogyan kell a csemege szőlőt tárolni?

Sütőtök

A sütőtököt nyugodtan hagyd a kertben, amíg nem jönnek az éjszakai fagyok, sőt, akár még utána is. Ha vásárolsz, akkor olyat válassz, amin rajta van a szára. Hűvös, száraz helyen tárold, mint például a pince, a spájz vagy a padlás. Tegyél alá újságpapírt vagy bármit, ami kicsit felszívhatja a nedvességet.

Gyökérzöldségek

Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy a kertedben akad egy kis sárgarépa, petrezselyemgyökér, cékla, zeller és karalábé, akkor a legjobb, ha a földben hagyod a fagyokig. Ha már megvetted vagy kiszedted a földből, akkor tedd ládákba mosatlanul, a sorok közé tégy egy kis újságpapírt, majd mehet a pincébe vagy a spájzba, és akár hónapokig is felhasználhatod. Még akár az erkélyre is ki lehet őket tenni, ha nem fagy, és nem éri napfény. Homokban is el teheted őket.

Burgonya

A burgonya tárolásánál az a lényeg, hogy ne érje fény és nedvesség, tehát száraz, sötét helyre kell elhelyeznünk, a legalkalmasabb erre természetesen a sötét pince, illetve a spájz. Ha a lakásban kell tárolnod, érdemes papírzacskóba tenni.

Paprika, paradicsom

Még maradt egy csomó paprika és paradicsom, készíts belőle lecsót télire, és tedd el befőttes üvegekben, ahogy egy jóféle kompóttal vagy savanyúsággal tennéd. Paprikakrémet vagy paradicsomszószt is főzhetsz belőlük. A hűtőben is egészen sokáig elállnak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...