Próbáld ki ezeket a sütést nem igénylő gesztenyés recepteket!
Az ősz egyik legnagyobb kedvence a gesztenye. A vadgesztenyét azért szeretjük, mert csodás kis figurákat és dekorációkat készíthetünk belőle, a szelíd gesztenyét pedig azért, mert főzve és sütve is rendkívül ízletes csemege. Azonban nem csak önmagában isteni, az alábbi módokon elkészítve, nagyon finom sütemények és desszertek varázsolhatók gesztenyéből. Kerestünk is néhány ínycsiklandó receptet, aminek a segítségével sütés nélkül helyezhetünk az asztalra gesztenyés édességeket.
Igyekeztünk olyan recepteket válogatni, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.
Vaníliás gesztenyeszelet
Hozzávalók: 300 g gluténmentes keksz, 1 cs. gluténmentes gesztenyepüré, 80 g sárgabaracklekvár, 110 g tej, 20 g rum vagy aroma. A krémhez: 1 csomag vanília ízű pudingpor, 3 dl tej, 100 g vaj, 100 g porcukor. A tetejére: 2 dl cukrozott habtejszín, 1 cs. habfixáló, cukrozatlan kakaópor
Elkészítés: 200 g kekszet durvára daraboljuk, és összedolgozzuk az áttört gesztenyepürével, a lekvárral, a tejjel és a rummal. A sütőpapírral bélelt tepsi alját a maradék 100g keksszel kirakjuk. Ráöntjük a gesztenyés keveréket és egyenletesen elsimítjuk. A pudingport a tej 1/3-ával kikeverjük. A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük, majd simára főzzük.
Lefóliázva hagyjuk kihűlni. A vajat habosítjuk a porcukorral, hozzá keverjük a pudingot. A krémet a kekszes alapra simítjuk, néhány órára hűtőbe tesszük. A süteményt kivesszük a hűtőből, fóliát teszünk a tetejére, erre pedig egy akkora deszkát, amire át tudjuk fordítani. Itt látni az egész kekszeket. Most a kekszes felére teszünk egy akkora tálcát amire ráfér és visszafordítjuk. A tejszínből a habfixálóval felvert kemény habbal díszítjük, kockára vágjuk. Végül a tetejét leheletfinoman kakaóporral meghintjük.
Gesztenyés sajttorta
Hozzávalók: Alsó réteg: 100 g mandula, 50 g dió, 50 g mogyoró, 75 g teavaj. Mogyorókrémes réteg: 120 g házi mogyorókrém. Házi mogyorókrém - low carb, 200 g mascarpone, 200 ml tejszín, 10 g eritrit (porrá őrölt) Gesztenyekrémes réteg: 200 g cukrozatlan gesztenyemassza, 200 g mascarpone, 200 ml tejszín, 10 g eritrit (porrá őrölt)Csokis réteg: 50 g tejszín, 80 g édesítőszeres tejcsokoládé
Elkészítés: A mandulát, diót, mogyorót késes aprítógépben durvára daráljuk, majd hozzákeverjük az olvasztott teavajat. Egy 18 cm átmérőjű tortakeret alját alufóliába csomagoljuk, így nyomkodjuk bele a mandulás masszát. Félretesszük 30 percre, majd óvatosan levesszük az alufóliát alulról. A tejszínt kemény habbá verjük, a mascarponét az eritrittel simára keverjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot.
A gesztenyemasszát kicsit elmorzsoljuk és a fele mascarponés krémmel összekeverjük. A maradék krémhez a mogyorókrémet adagolunk. Elsőként a mogyorókrémes masszát simítjuk az alapra. Kicsit hűtőbe tesszük, majd a gesztenyés részt is ráöntjük. Ismét hűtőbe tesszük kb. 1 órára. A tejszínt a csokival a mikróban összeolvasztjuk. 10-15 másodpercenként kivesszük, elkeverjük, hogy nehogy megégjen. Langyosra hűtjük majd a torta tetejére öntjük, óvatosan elsimítjuk. Ismét visszatesszük a hűtőbe, 1 órára. Tálalás előtt a keretből óvatosan kivágjuk, tetejét durvára tört mogyoróval megszórjuk.