Puncskarika - linzertésztával hetekig eláll!
Süsd meg most, tálald karácsonykor! Várjuk a kedvenc karácsonyi recepteket a recept@proaktivdirekt.com e-mail címre! A beküldök között december 8-án félmillió forintos nyereménynövelést sorsolunk ki!
A receptjáték részleteiről itt olvashatsz>>
Puncskarika
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 18 dkg zsír (v. 20 dkg vaj)
- 1 cs sütőpor
- 2 db tojás (nagy)
- 1 dl tejföl
A lisztet keverjük össze a sütőporral, a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a zsírt (v. a vajat) és az ujjainkkal morzsoljuk össze.
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt, és a villával kissé felvert tojás, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (egy lágyabb, de könnyen nyújtható tésztát kell kapni)
Ezután osszuk el a tésztát négy egyforma részre, majd formázzunk belőle gombócokat.
Helyezzük egy enyhén lisztezett sütőpapírra az egyik tésztagombócot, majd nyújtsuk ki vékonyra, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy gáztepsibe. (kb. 0,5 cm vékonyra nyújtsuk ki a tésztát)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 8-10 perc alatt, szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a forró tésztát, rögtön szúrjuk ki ízlés szerinti formával, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. (gyorsan dolgozzunk a forró tésztával, mert ha kihűl, nagyon törik és már nem tudjuk kiszaggatni!!!!!!)
Mindegyik tésztagombóccal így járjunk el. (én két sütőpapírt használok a nyújtáshoz, így gyorsabban megy a sütés)
Ebből a tésztamennyiségből kb. 40 karikát tudunk kiszaggatni.
Töltelék hozzávalói:
- a visszamaradt tésztadarabok
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 10 dkg csokoládé (60%-os)
- 4-5 ek rum
A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.
A vajat keverjük jó krémesre a porcukorral, és a vaníliás cukorral.
A kiszúrásnál visszamaradt tésztadarabokat morzsoljuk a kezünkkel össze, majd adjuk hozzá a cukros-vajas keverékhez.
Ezután adjuk hozzá a felolvasztott csokoládét, és ízlés szerint rumot, majd keverjük alaposan össze.
Az elkészült töltelékből tegyünk egy kiskanálnyit a tésztára, majd helyezzünk rá egy közepén kilyukasztott tésztát. Ezután óvatosan nyomjuk egy kicsit össze, majd helyezzük egy tálcára egymásmellé. (érdemes előző nap megtölteni, mert így a tészta kellően puha, de mégis omlós lesz, és a töltelék ízei jól összeérnek)
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a süteményt, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen több napig is tárolhatjuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu