2025.10.21. 17:45:05 873 31

Quinoa, köles és bulgur alapú receptek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A modern konyha egyik legizgalmasabb trendje, hogy a régi, sokszor elfeledett alapanyagokat új életre kelti. A quinoa, a köles és a bulgur éppen ilyenek: táplálóak, változatosak, és sokkal többek egyszerű köreteknél. Most ezekből készült recepteket kínálunk, amelyekből egy kis kreativitással, fűszerrel ízbombákat alkothatsz.

Kölesből készült fasírt Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kölesből készült fasírt Fotó:123rf.com

Az alábbi három receptben mindegyik más arcát mutatja meg – egy könnyed salátában, egy ropogós fasírtban és egy mediterrán ihletésű egytálételben.

Citromos-petrezselymes quinoasaláta

Könnyű, mégis laktató saláta, ami tökéletes ebédre vagy vacsorára, de másnap is kitűnő, ha dobozba csomagolod.

Hozzávalók:

• 1 csésze quinoa

• 2 csésze víz

• 1 kisebb kígyóuborka

• 2 paradicsom

• fél lilahagyma

• 1 marék friss petrezselyem

• 1 citrom leve

• 3 evőkanál olívaolaj

• só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A quinoát alaposan mosd át, majd főzd meg a vízben kb. 15 perc alatt, amíg megpuhul. Hagyd kihűlni, közben aprítsd fel a zöldségeket. Keverd össze mindent egy nagy tálban, locsold meg citromlével és olívaolajjal. Friss, üde, savas, igazi nyári fogás.

Tipp: Egy kevés feta sajttal vagy pirított magvakkal még izgalmasabbá teheted.

Sajtos kölesfasírt

A köles egyszerre laktató és kímélő, így kiváló alap zöldséges ételekhez. Ez a fasírt kívül ropogós, belül szaftos – hús nélkül is igazi főfogás.

Hozzávalók:

• 1 csésze köles

• 2 csésze zöldségalaplé vagy víz

• 1 kisebb sárgarépa, reszelve

• 1 gerezd fokhagyma, zúzva

• 1 tojás

• 50 g reszelt sajt

• 1 evőkanál zsemlemorzsa (vagy gluténmentes alternatíva)

• só, bors, majoránna ízlés szerint

Elkészítés:

A kölest főzd meg, majd hagyd hűlni. Add hozzá a reszelt répát, fokhagymát, tojást, sajtot és fűszereket, végül dolgozd össze annyi morzsával, hogy formázható legyen. Kézzel készíts kisebb golyókat vagy lapos pogácsákat, és kevés olajon süsd aranybarnára.

Tipp: Joghurtos-fokhagymás mártogatóval tálalva mennyei.

Cukkini húsos bulgurral töltve

A bulgur gyorsan elkészül, mégis tartalmas és remekül magába szívja a fűszerek ízét. Ez a fogás egy semleges ízű, friss zöldséggel, a cukkinivel készül.

**Hozzávalók:

• 2 közepes cukkini

• 1 csésze bulgur

• 2 csésze víz

• 150 g darált marhahús vagy pulyka

• 1 kisebb hagyma

• 1 gerezd fokhagyma

• 1 paradicsom

• 1 teáskanál őrölt pirospaprika

• 1 evőkanál olívaolaj

• 2 evőkanál reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:

A bulgurt forró vízzel öntsd le, majd fedd le 10 percre, hogy megpuhuljon. Közben a hagymát és a fokhagymát pirítsd meg, add hozzá a darált húst és a fűszereket, majd a felkockázott paradicsomot. Keverd össze a bulgurral, és töltsd bele a félbevágott, kivájt cukkinikbe. Tedd sütőbe, és 180 °C-on süsd 20 percig. A végén szórd meg sajttal, és süsd, míg aranybarna lesz.

Tipp: Vegetáriánus verzióhoz a hús helyett apróra vágott gombát vagy főtt csicseriborsót használhatsz.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...